Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Шанс за живот: Извършиха 4 успешни трансплантации на бъбреци

За последните 12 дни - четирима души получиха шанс за живот в университетска болница “Лозенец” след трансплантация на бъбреци. Всички те са в стабилно състояние. 

Иван Иванчев влиза в списъка на чакащите за трансплантация на бъбреци преди 7 години, през тях хемодиализата заема основното място в живота му.

"Много е тежко. Отнема ти свободното време, отнема приятели, семейство. В последните месеци съм се молил само на Господ, вечер преди да си легна. Отчаян бях и не вярвах, но ето че се случи", разказа Иванчев.

В края на юли получава дълго чакано обаждане. "Никога няма да го забравя. Беше неделя следобед, в 15:10 ч. точно", каза той. 

Получилите шанс за живот като Иван в болница "Лозенец" от началото на година до момента са 9. С 5 повече от тези, за същия период миналата година.

"В последно време не се е случвало толкова бързо, една след друга трансплантации. Надяваме се тази тенденция да продължи и съответно да има повече донори", посочи д-р Катина Стойчева, уролог в УМБАЛ "Лозенец". 

За да се постигне това, обаче, според д-р Катина Стойчева, трябва по-добра организация от страна на държавата, както и популяризация на донорството. "Самите хора да осъзнаят, че това не е нещо лошо да се даряват органи, колкото и тежко да е в такъв момент", добави тя. 

За Иван Иванчев остава мечтата за новия му живот. И още една - някога да срещне семейството на 32-годишния мъж, което е взело решението да дари органите му. "Благодаря им от сърце, нека да им се върне и на тях добро. И да се помага на хора, които имат нужда като мен, защото е много тежко", каза Иванчев.