Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Четири грипни щама ни атакуват тази зима

Тройна епидемия от грип, Ковид и респираторен вирус очакват епидемиолозите през студените месеци. Първите заболели се очакват още през ноември. А до дни личните лекари ще получат безплатните ваксини срещу грип по националната програма за хората над 65 години. Тази година държавата е осигурила над 370 хиляди дози.

В Националния център по заразни и паразитни болести вече отчитат повишена циркулация на различни респираторни вируси.

"Надхвърля многократно всъщност разпространението дори на Ковид. Очакваме и една тройна пандемия с ресираторно синцитиален вирус, грип и Ковид", съобщи проф. Ива Хрисотва- директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Противогрипните ваксини вече са у нас. А интересът на хората над 65 години, които могат да се имунизират безплатно, е голям.

"Желаещите за ваксиниране са може би двойно повече от миналата година. Хората с хронични заболявания са по-активни, тъй като знаят, че противогрипната ваксина ги предпазва от тежко прекарване на грипния вирус", подчерта д-р Йордан Христов - кардиолог, общопрактикуващ лекар, УМБАЛ "Лозенец".

Октомври и ноември са най-подходящи за имунизация срещу грип.

"Ако вирусът се забави бихме могли и декември, но с по-голям риск да имаме тези 3 седмици, през които след имунизация се изгражда пълен имунитет. Ако си направим имунизация и се срещнем с дивия вирус след 5-6 дни, не можем да очакваме, че тази имунизация ще ни предпази", каза доц. Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

Очаква се у нас да доминират грипните щамове от тип А.

"Очакваме заболяванията да са повече отколкото беше през 2020-2021 г предвид ограниченията, които бяха наложени. Основните рискови групи са деца до 5 години и по-възрастните хора", смята проф. Ива Христова.

Заболеваемостта от Ковид през последния месец се е увеличила над 7 пъти, но това не се отразява на смъртността и натискът върху болниците и интензивните отделения е минимален.

"Това, което всички очаквахме постепенно Ковид да се доближи до грипа и другите респираторни заболявания го виждаме в момента", заяви доц. Ангел Кунчев.

От сряда имунизационните пунктове в страната ще разполагат с новата еднодозова ваксина срешу Омикрон.

"Всеки до момента, който е бил ваксиниран или не е бил ваксиниран може да си постави една доза и се приема, че той е напълно защитен срещу новия вариант", каза Кремена Пармакова - директор "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" в Министерството на здравеопазването.

Не е проблем ваксините срещу грип и Ковид да се поставят в един и същи ден.

BNTnews