Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Част от най-опасните полови инфекции протичат без симптоми

– Доктор Персенски, какви услуги предлага Клиниката по акушерство и гинекология в болница „Лозенец“?

– Материалната база на клиниката е една от най-модерните в България. Всъщност от местата, на които съм работил, клиниката по АГ към болница „Лозенец“ е най-модерната и луксозна. За мен и моите колеги това създава вдъхновяваща среда за работа. Достъпът до последно поколение апаратура ни позволява диагностика и лечение на всички клинични единици в дородовата помощ по отношение на майката и на плода. Прилагаме и миниинвазивни методи за целия спектър заболявания в гинекологията – лапароскопски и хистероскопски операции. За бъдещите майки предлагаме възможност за нормално и оперативно родоразрешение в самостоятелни стаи, с възможност бебето да бъде при тях от момента на раждането. Целта на екипа е да осигури максимален комфорт, уют, лично отношение и грижа към всяка жена. Не пренебрегваме и бъдещите татковци. За тези, които имат желание и смелост, предоставяме възможност да присъстват на раждането.

– Какви са предизвикателствата във вашата работа?

– Радостта от новия живот е незаменима емоция. Най-голямото предизвикателство за нас като акушер-гинеколози е, че имаме отговорност и грижа за два човешки живота едновременно – този на майката и този на бебето. Ежедневно се налага да се взимат критични решения по отношение живота и здравето на две човешки съдби. Това ни задължава да актуализираме знанията си постоянно, за да сме полезни на пациентите си и доволни от себе си.

– Нараства ли броят на новородени бебета?

– За съжаление, статистическите данни, които показват спад в раждаемостта в страната, се забелязват осезаемо и в нашата работа. Все повече семейства отлагат раждането на дете, след като се реализират професионално, а предпочитаният модел е с едно дете. Забременяването, износването и раждането във втората половина на 30-те и през 40-те години от живота на жената е свързано с повишен риск за неблагоприятен изход както за майката, така и за плода. По данни на Американския колеж по акушерство и гинекология най-подходящата възраст за жената да бъде майка е между 21 и 29 години.

– Кои са най-често срещаните гинекологични проблеми?

– В различните периоди от живота на жената преобладават специфични гинекологични оплаквания. Най-често дамите търсят гинеколог, когато имат нередовен и болезнен менструален цикъл, генитални инфекции и течения, кисти на яйчниците, миомни възли, полипи. При младите момичета често се забелязва нередовна и болезнена менструация; нерядко се диагностицира поликистозен яйчников синдром. При дамите в зряла възраст по-често се отчитат миомни възли, полипи, които са силно притеснителни състояния за пациентите и налагат редовно проследяване от специалист. Към края на репродуктивната възраст отново превалират отклонения в месечния цикъл – обилни и чести менструации, които могат да доведат до развитие на анемия. В този етап от живота на жената зачестяват туморните образувания (доброкачествени и злокачествени). В периода на менопаузата особено алармиращ симптом е генитално кървене.

Във всички случаи съветвам дамите да потърсят консултация и съвет от специалист, а не информация от недоказани източници. Възможностите на клиниката по АГ към болница „Лозенец“ както диагностично, така и терапевтично, са на световно ниво в това отношение. Достъпът до специалистите и базата е максимално улеснен.

– Кога е препоръчително младите момичета да започнат да посещават редовно гинеколог?

– Посещението при гинеколога трябва да започне с началото на водене на половия живот. Възрастовата граница за това, както знаем, е все по-ниска. Затова всяка жена е добре да открие своя доверен гинеколог, който да проследява женското й здраве.

Относно честотата на гинекологичните прегледи в България, медицинските стандартите препоръчват за жени без гинекологични оплаквания профилактичен преглед веднъж годишно. В случай че има отклонения от нормата, посещенията могат да бъдат и по-чести.

– При все повече млади жени се появяват кисти. Какво представляват те?

– Яйчниковите кисти представляват изпълнени с течност образувания във или по повърхността на яйчника. Те са сравнително чести, но рядко водят до появата на симптоми и оплаквания от страна на жените. Рискови фактори за образуване на кисти са хормонални отклонения, ендометриоза, тежки тазови инфекции, предшестващи яйчникови кисти, наследственост. Най-чести са функционалните яйчникови кисти, като симптомите, които ги съпътстват, са тъпа болка и тежест в таза, болка по време на полов акт, нередовна менструация, чувство за подуване на корема.

Подходът към справянето с проблема силно зависи от естеството и големината на кистата. Обикновено се налага проследяване за определен период. В други случаи поради опасност от усложнения като спукване на кистата, торквация (завъртане), злокачествено израждане е добре да се направи лапароскопска операция. Няма универсален подход към справянето с проблема, затова е необходима консултация с гинеколог и изграждане на стратегия за всеки индивидуален случай.

– Може ли кистата да възпрепятства забременяване и как се процедира, ако се открие киста по време на бременност?

– Една от причините за безплодие при жените са ендометриозните яйчникови кисти. Те представляват диагностично и терапевтично предизвикателство, което няма универсално решение. Специално при тях бременността е благоприятно състояние. Ако се открие киста по време на бременност, рядко се стига до оперативна намеса. Но в случай, че такава е необходима, за предпочитане е лапароскопска операция. Специфични за бременността са кисти, които обикновено до 14–16 гестационна седмица претърпяват обратно развитие.

– Кои са най-големите митове, свързани с женското здраве?

– Циркулира учудващо голямо разнообразие от митове за женското здраве. През годините съм чувал от неща, които звучат от откровено невероятно, до такива, които са на границата с истината. Вярването, че жената не може да забременее по време на менструация, е широко разпространено. Но това не отговаря на истината. В редки случаи това може да се случи, а причината е нерегулярна овулация. Ако двойката не планира бременност, е добре да се внимава. Много жени смятат, че ако нямат симптоми (като бяло течение, сърбеж, зачервяване), то няма вероятност да имат полово преносими болести. Всъщност едни от най-опустошителните инфекции по отношение на фертилитета и развитие на рак са т.нар. „тихи убийци“ – хламидиална инфекция, гонорея, HPV (човешки папилома вирус), могат да протекат без симптоми. Затова са важни регулярните гинекологични консултациите и изследвания.

Друг опасен мит е, че вагиналните душове са полезни и почистват влагалището. В действителност те нарушават нормалното съотношение на микроорганизми в женското влагалище и повишават риска от инфекции.

Д-р Калоян Персенски е акушер-гинеколог с над 20 години опит. Завършва Медицинския университет в София през 2001 г. и има придобити специалности „Обща хирургия“ и „Акушерство и гинекология“. Между 2013 г. и 2016 г. работи като хирург в болница „Надежда“. От 2016 г. е част от екипа на болница „Лозенец“.