Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

С ново сърце през новата година: Трима души получиха шанс за живот след трансплантации

Трима души получиха шанс за живот в първите дни на годината. В столичната болница "Св. Екатерина" медицински екип трансплантира сърце на 37-годишен мъж, а лекарите в болница "Лозенец" - бъбреци на две жени. Реципиентите са в стабилно състояние и остават под лекарско наблюдение.

На 31 декември близките на изпаднала в мозъчна смърт 35-годишна жена вземат решението да дарят органите ѝ. Така млад мъж с изкуствено сърце за втори път получава шанс за живот.

"Осем часа продължи цялата операция, а това представлява една много сложна логистика. Преди шест месеца поставихме изкуствено сърце, което е изключителна технология и трябва синхрон между машина и тяло. Сега нещата се случиха обратно и поради донорската ситуация имаме възможност отново да възстановим нормалните физиологични качества на организма благодарение на чуждото сърце", каза доц. Филип Абединов- анестезиолог.

Трансплантациите на двата бъбрека на двете жени в болница "Лозенец" продължават над пет часа.

"Чувстват се добре. Бъбреците започват да възстановяват функция", каза д-р Борил Петров - началник на клиниката по урология в болница "Лозенец".

"Това е една екипна работа, която започва от момента, в който има потенциален донор. Смисълът за всяка една операция е пациентите след нея е да са с добро качество на живот, а тук специално, за бъбречните трансплантации, е тези пациенти да не са вече на хемодиализа", посочи д-р Николай Увалиев- началник на Клиниката по анестезия.

Донорската ситуация, реализирана в последния ден на годината, е 22-рата за 2023 г.