Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

С деца на море сред природата: Кога, как и защо? Съветите на специалиста

Лятната ваканция с децата сред природата е онова вълнуващо време, изпълнено с безкрайни възможности за приключения, събиране на нови спомени и прекарване на пълноценна семейна почивка. Ако още се чудите кога и къде да планирате това слънчево преживяване или как да сте максимално подготвени, потърсихме мнението на специалиста, за ви бъдем максимално полезни.

Д-р Диана Ненчева-Миличевич е педиатър в УМБАЛ „Лозенец“, член на Българската педиатрична асоциация*, и се съгласи да отговори на нашите въпроси, свързани с позитивите на лятната почивка с децата сред природата.

Много родители смятат, че юни и/или септември е най-подходящият месец за почивка на морето с малки деца, съгласни ли сте с тяхното мнение?

В началото и края на лятото слънчевите лъчи, топлината и влажността са най-подходящи за малките членове на семейството. Въпреки това ваканцията невинаги може да се планира само спрямо личните желания. Не мисля, че трябва да се изпуска възможност за семейна почивка, дори и тя да не е в перфектни условия.

Какви са предимствата от педиатрична гледна точка на почивката на морето с малки деца през юни и/или септември? (за кожата, за двигателната система, за дихателната система и др.)

През юни и септември слънцето не е толкова силно и можем по-безопасно да се насладим на почивката си. Тези месеци не се характеризират с екстремно високи температури и вероятността от топлинен удар е по-ниска, отколкото през юли и август. В началото и в края на летния сезон курортите не са пренаселени и вероятността да се разболеем от респираторни инфекции е по-малка. През юни месец е възможно да имаме няколко дни с краткотрайни валежи, но въпреки това водата все още е максимално чиста.

Как най-добре да се подготвим за лятна почивка на море, какво е важно да знаем?

В случай на хронични болести или проявени в миналото тежки алергични реакции – личният лекар или проследяващият специалист трябва да инструктират родителите какво трябва да бъде поведението при спешни ситуации.

На второ място е осигуряването на подходящо столче за кола. Безопасността при пътуване е изключително важна.

Родителите трябва да помислят и за закаляване на детето – въздушни, слънчеви и водни бани с увеличаващ се интензитет и времетраене, подготвящи детето за продължително пребиваване на открито или във вода.

Как влияе на здравето и на развитието на децата почивката сред природата?

Почивката сред природата има множество положителни страни. Играта на открито подпомага нервно-психическото и физическото развитие на детето, а също и  сплотява семейството. Увеличеното количество движения и физическо натоварване предпазват децата от пандемията на 21 век – затлъстяването. Чистият въздух и дозираният престой на слънце имат имуностимулиращо действие.

Какви са съветите на специалиста за една пълноценно прекарана лятна почивка с децата?

За да бъде пълноценна и приятна една почивка, най-важно e всички членове на семейството да останат здрави.

Дозираната слънчева светлина стимулира имунната система, но в прекомерни количества полезното се превръща в опасно – слънцето може да има и имуносупресиращо действие. Доказана е и връзката и между броя изгаряния в детска възраст и появата на малигнен меланом в зряла възраст.

При кърмачета под 6-месeчна възраст не се препоръчва излагане на директна слънчева светлина, а за всички възрасти остава препоръката за избягване на престоя между 10:00 и 17:00 часа. Освен слънцезащитни кремове трябва да се използват и шапки, свободни дрехи от естествени материали в светли цветове, а на плажа – специални слънцезащитни дрехи за къпане във водата. Спазвайки тези прости правила за безопасност, практически се предпазваме и от други опасности – например претопляне и топлинен удар.

Превенцията и профилактиката са много важни за една пълноценна почивка. Моят съвет за намаляване на риска от остри респираторни инфекции е да избягвате пренаселени басейни, ресторанти, хотели и курорти. Освен това, ваксинопрофилактиката е ключова при предотвратяването на вирусните гастроентерити.

През цялото детство разнообразното хранене и прием на сезонни плодове и зеленчуци е от ключово значение за растежа на детето, а също и за оптималното развитие на имунната му система. Препоръчва се ядене на цели плодове, а не изцеждането им на сокове. Детето не би могло да изяде 5 портокала, но без проблем би могло да изпие сока им, а той е богат предимно на захари, но е беден на влакнини и витамини. Водата винаги е за предпочитане пред подсладените сокове и фрешове. Като цяло ваканцията е отличен момент за разширяване на менюто, особено ако детето е претенциозно, тъй като може да наблюдава навиците и предпочитанията на връстниците си.  

Какво трябва да присъства в аптечката за пътуване за лятната ваканция?

Моят съвет е да имаме под ръка репелент, слънцезащитен крем с висок фактор, охлаждащи кремове за ухапвания от насекоми, готови прахчета за перорална рехидратация, кислородна вода и риванол за третиране на рани и ожулвания, лекарства против алергии и висока температура.

Най-често морските ваканции по българското черноморие са свързани с остри гастроентерити с вирусна етиология. Съществува препоръчителна безплатна перорална ваксина (приема се през устата) срещу най-разпространеният от тях, а именно ротавирусът. Моят съвет към всички настоящи и бъдещи родители е да предпазят детето си от животозастрашаващите ротавирусни гастроентерити, като поставят две или три дози от ротавирусната ваксина (в зависимост от производителя) в ранна кърмаческа възраст.

Каква е минималната възраст, на която можем да заведем детето си на почивка сред природата? Има ли изобщо такава?

Всяка възраст има своите предимства и недостатъци, но първият месец след раждането е най-рисковият период и е редно ваканцията да бъде отложена.

В ранна кърмаческа възраст - 1-6 мес., предимствата са, че бебето спи през по-голямата част от деня и все още не може да се движи самостоятелно, но основен недостатък е, че е по-податливо на инфекции, поради несъвършената имунна система и незавършения имунизационен календар. По време на почивка родителите трябва да се опитат да спазват основни правила – стимулиране на кърменето или стерилизация на бибероните и бутилките при изкуствено хранените деца; без излагане на директна слънчева светлина и ограничен престой навън в периода 10:00-17:00 ч; избягване на пренаселени хотели и курорти.

В периода 6-12 мес. детето е по-подвижно и се интересува от всяка малка подробност от обкръжаващия го свят. Трябва да се осигури безопасна среда, подготвена за малките изследователи, а родителите да са се заредили със сериозна доза търпение. За тази възраст освен морските стомашно-чревни вируси са характерни и аспирациите на чужди тела в дихателните пътища. Моят съвет към родителите е да ограничат достъпа на всякакви дребни предмети и играчки.
------------------------------------------------------------------------------------------------

*Интервюто с д-р Ненчева-Миличевич е направено със съдействието и в партньорство с Българската педиатрична асоциация.

 

Родена в гр. София през 1986 г. в семейство на лекари. Завършва Първа английска езикова гимназия през 2005 г., а през 2011 г. се дипломира с грамота за отличие от Медицински университет - София.

Професионалният ѝ път започва в отделението по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“, където д-р Ненчева първоначално работи като ординатор, а впоследствие и като специализант. Придобива специалност по детски болести през 2021 г.

Д-р Ненчева е преминала обучения по детска пулмология, нефрология и ендокринология в Австрия. Член е на Български лекарски съюз, Българска педиатрична асоциация, Лекарски съюз Сърбия.