Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Сърдечно-съдовите заболявания се обострят през зимата

Кардиолозите знаем, че сърдечно-съдовите заболявания се лекуват и проследяват целогодишно. Но както ние, така и пациентите, в ежедневието си се сблъскваме с тенденцията хроничните заболявания – като артериална хипертония, застойната сърдечна недостатъчност, исхемичната болест на сърцето, че и дори ритъмно-проводните нарушения, които се обострят през студените зимни месеци. Те често са свързани с други заболявания, като белодробните или бъбречните болести.

През студените дни ограничаваме двигателната си дейност, диетата ни се променя и в нея често се включва по-тежка от към мазнини и сол храна. Това води съответно до повишаване на артериалното налягане, промяна в липидния профил и хемодинамиката на организма. Студеното време, от друга страна, влошава състояния като исхемична болест на сърцето. Голяма част от пациентите ни са полиморбидни, което означава, че са с повече от едно заболяване. Най-често това са респираторни остри и хронични, заболявания като хроничната обструктивна белодробна болест, астма, дихателната недостатъчност и честите, продължителни и тежки пневмонии.

Като специалисти, съветваме пациентите си, които поради една или друга причина неглижират хроничните си заболявания, по-често да следят артериалното си налягане, да посещават специалист или личния си лекар за годишните профилактични прегледи, да обръщат внимание върху кръвните си показатели като липиден профил, пикочна киселина, чернодробни ензими и креатинин поне два пъти годишно.

Особено внимателни трябва да бъдат хората, които са прекарали грип или ковид инфекция. Те често протичат с възпаление на сърдечните структури и затова препоръчвам извършване на ехокардиография. Това е най-лесният, безвреден и ефективен метод за профилактика след подобно боледуване. Симптоми като задух, лесна умора, неравномерно сърцебиене, отоци на долните крайници или болка в главата и врата винаги трябва да се третират с повишено внимание и да се консултират със съответния специалист. Профилактиката и ранната диагностика е в основата на понижаването на процента инвалидизация, усложнения или смъртност.

В днешно време освен лесен достъп до здравеопазване и специалисти, голяма част от болниците, както например УМБАЛ „Лозенец“, в която практикувам, разполагат с последен клас диагностична апаратура и специалисти от най-високо ниво във всички специалности, с чиято помощ пациентите могат да бъдат навременно диагностицирани и да се осъществи превенция на усложненията от всяко новооткрито или вече известно заболяване. В нашата болница вече заработи първият в страната център за превенция и лечение на рак на дебелото черво, а в скоро време очакваме и такъв, свързан с рака на панкреаса и лечение на метаболитни заболявания.

Бих посъветвал всички да се възползват максимално от безплатните профилактични прегледи, които почти всички болници в страната подеха като инициатива и организират целогодишно. Наглед нещо толкова обикновено, като измерване на артериалното налягане или на кръвната захар, биха могли да спасят човешки живот и да предотвратят последващи усложнения. И да не забравяме, че връзката между лекар и пациент е в основата на успеха и общото ни здраве.

Автор:
Д-р Йордан Христов

Д-р Йордан Христов е завършил Медицинския университет в София през 2014 г. Своята специалност „Кардиология“ придобива през 2019 г. след специализация в УМБАЛ „Света Анна“ в София в един от трите Европейски центъра за проследяване и лечение на Артериалната хипертония в България, сертифицирани от Европейското дружество по Хипертония. От 2020г. е част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“, като практикува и като личен лекар в ДКЦ на болницата.