Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Спорът за електронните бележки от лекар за учениците: Как работи новата система

Издаването на медицинска бележка е документ, който не влиза в договора на НЗОК с лекарите, според медик

Медицинска бележка за училище - до 57 лева. Такава цена има, това беше потвърдено от лекари. Родители сигнализират, че лични медици искат от тях по 10, 20 или 30 лева за извинителна бележка.   

Издаването на медицинска бележка  е документ, който не влиза в договора на НЗОК с лекарите. Всеки лекар и всяко ДКЦ са отделни търговски дружества, а това не е в пакета здравни услуги. Това коментира в Здравей, България доц. Йорданка Узунова, началник на клиниката по педиатрия в болница "Лозенец".

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни по семейни причини с бележка от родителя

Според нея, за да бъде ясно регламентирано трябва, издаването на бележка да се включи в новия рамков договор. БЛС, НЗОК и министерството да вземат решение, че това е медицински труд и да го вкарат в пакета от дейности.

Йоловски: В електронната медицинска бележка ще постъпва само информацията за състоянието на ученика

Узунова добави, че родителите трябва да имат по-дълъг период, в който да освобождават децата сами от училище. В момента са разрешени само три дни.

Целия разговор гледайте във видеото.