Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Спорт, рехабилитации и възстановяване на едно място

Спортно-оздравителен комплекс „Лозенец“ е създаден през 1970 г. с построяването на Здравния правителствен комплекс със специално предназначение. От 2013 г. той е част от УМБАЛ „Лозенец“.

Уникалното разположение на комплекса, граничещ с Южния парк от една страна и с борова гора от друга, го правят предпочитано място за отдих и релаксация в забързаното ежедневие на столицата.

Като част от УМБАЛ „Лозенец“, комплексът дава широки възможности за долекуване, рехабилитация, както и за профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, ендокринни, сърдечно-съдови заболявания. Възможни са и индивидуални посещения на широката гама услуги, които се предлагат.

Комплексът разполага със закрит басейн с полуолимпийски размери – дължина 25 м, ширина 12,5 м, дълбочина 1,20–2,20 м, със собствена пречиствателна и отоплителна система. Той се използва както за свободно плуване, така и за обучение на деца и възрастни. Високо- квалифицирани специалисти провеждат и индивидуална лечебна подводна кинезитерапия, изключително важна при възстановяване след ендопротезиране, при профилактика и лечение на гръбначни изкривявания, при ставни заболявания, при метаболитен синдром.

На територията на комплекса има два закрити тенис  корта (салон и балон) с твърда настилка и два открити корта, разположени сред борова гора с червена настилка (шамот). Уникалното разположение на кортовете ги прави предпочитани както за спортисти, така и за индивидуално и групово обучение на деца.

Залата за фитнес е оборудвана с уреди TEHNOGYM. Високо квалифицирани фитнес инструктори изготвят индивидуални програми, съобразени с възрастта, моментното състояние, физическа подготовка и цел за всеки клиент. Тренировката е комбинирана с красива гледка към гората и чист въздух, макар и в центъра на града.

Тенисът на маса е занимателна, общодостъпна спортна игра без ограничения във възрастта. Тя има положително въздействие върху физическото състояние. При играта се развиват бързина, ловкост, издръжливост, периферното зрение, подобрява се вестибуларния апарат, усилват се функционалните възможности на сърдечно-съдовата и дихателната системи. Повлиява се и психическото състояние на човека. Развиват се устойчивост на вниманието, съобразителност, воля на личността. Тенисът на маса е и отлично средство в програмите за редуциране на теглото.

Козметични процедури за лице и тяло. Процедурите, извършвани от нашите медицински специалисти, са съобразени с индивидуалната нужда на всеки пациент. Те са неинвазивни, безболезнени, подходящи за всеки сезон и чудесна допълваща грижа за кожата.

Комплексът разполага със суха сауна и парна баня, които в съчетание с ароматерапия допринасят за постигане на максимален релаксиращ, детоксикиращ и отслабващ ефект.В приятна обстановка, далеч от шума и в същото време в центъра на София в кафе-бара клиентите могат да релаксират и да се насладят на здравословни храни и напитки. За удобство на клиентите и пациенти СОК „Лозенец“ разполага със собствен паркинг.

Целта на целия екип на СОК „Лозенец“ е да стимулира и насърчи своите клиенти да спортуват, да водят по- здравословен начин на живот, като превенция на социално – значимите заболявания на нашето съвремие. А тези, които имат нужда от лечение и рехабилитация, да бъдат възстановени по възможно най-модерния и комплексен подход, който предлага центърът, след което да продължат да се поддържат с услугите, които се предлагат в комплекса.

Допълни информация може да откриете в сайта на комплекса – sport.lozenetz-hospital.bg. Освен еднократни посещения или пакети за различни терапии и процедури, комплексът предлага поименни абонаментни карти, даващи право на неограничен брой посещения за различен период от време – Бронзова карта, Сребърна карта, Златна карта, както и детски карти.

Автор

Десислава Сандова

Десислава Сандова завършва през 1995 г. кинезитерапия в НСА. През 2022 г. завършва магистратура в УНСС – публична администрация със специалност „Здравен мениджмънт“. От 2003 г. работи като кинезитерапевт в Спортно-оздравителен комплекс „Лозенец“, а от миналата година е управител.