Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Спасен живот: Лекар в София извърши рядка операция на мъж с тежко онкозаболяване и аневризма

Български лекари дават шанс за живот на пациенти с тежки онкологични заболявания. Те отстраняват тумори в напреднал стадий, за които доскоро операцията е била немислима. Освен онкохирурзи, в интервенцията участват и съдови хирурзи, които заменят засегнатите кръвоносни съдове.

С тумор на дебелото черво в напреднал стадий и аневризма на аортата преди 4 години, Лозан Тодоров търси спасение в няколко столични болници.

"Казаха, че първо трябва да се оперира дебелото черво и след това аортата. Обаче аз не се съгласих на този вариант и викам - като се оперирам, трябва да бъде на един път и двете заедно".

Състоянието на Лозан е изключително рядко и животозастрашаващо. В повечето болници отказват да направят операция, с която да решат двата проблема едновременно. Мъжът е насочен към онкосъдовия хирург Асен Тодоров.

"Той вика: Момче, 50 на 50 ти е границата. Викам - 50 на 50, един път се ражда човек, един път умира", разказа Лозан.

Операцията продължава 9 часа.

"За първи път в България се извършва такава голяма операция. Аневризмата беше заменена с изкуствена съдова протеза. И беше опериран радикално авансиралия тумор на дебелото черво", обясни д-р Асен Тодоров - завеждащ отделението по съдова хирургия в УМБАЛ "Лозенец".

Лозан прекарва 10 дни в реанимация

"Аз бях в медикаментозна кома. И на петия ден се събуждам, виждам го, той идва, обаче не мога да говоря. Останах жив заради това. Много е рядко това нещо Не знаех, че той за първи път прави такава операция. Просто късмет".

Доктор Тодоров казва, че случаят на Лозан е екзотика. Медикът е сред малкото в света, които специализират и прилагат на практика онкосъдова хирургия - нова дисциплина в хирургията, която спасява пациенти с тумори в напреднал стадий, които засягат и кръвоносни съдове.

"Преди години, когато туморът ангажира големите съдове, пациентите бяха обявявани за иноперабилни . Медицината не им даваше възможност за излекуване", каза д-р Асен Тодоров.

Сега тези пациенти имат реални шансове да оздравеят.

"15% от пациентите, които са с карцином на бъбрека, имат ангажиране на най-големия венозен съд - вена кава. Имаме най-много опит със замяна на вена кава с протеза- със синтетичен материал Това дава реален шанс на пациента да бъде излекуван".

За пет години у нс са направени около 100 онкосъдови операции. В болница "Лозенец" планират да изградят център за онкосъдова хирургия. Целта е да бъдат привлечени още лекари, които доктор Тодоров е готов да обучи.