Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Сам избрах лекарската професия, но семейната традиция също си каза думата

Д-р Калоян Персенски е завършил медицина в Медицински университет - София през 2001 г. Има придобити специалности по обща хирургия и по акушерство и гинекология. Специализирал е в Трета клиника по коремна хирургия към Медицински университет Пловдив. От 2016 г. е част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“.

Д-р Персенски , кое предопредели избора Ви на професия – семейната среда, в която сте израсъл, или някакъв Ваш собствен особен интерес, влечение към тази наука?

Фактът, че в моето семейството почти всички са в сферата на медицината, и то предимно хирургични специалности, определено ми оказа влияние. Разговорите около трапезата неусетно преминаваха към обсъждане на диагнози, методи на лечение и клинично поведение. За мен това беше особен вид магия и не съм си представял, че ще се занимавам с нещо различно. Тридесет години по-късно не съжалявам за своя избор.

Кои бяха най-добрите Ви учители по време на следването и след това по време на специализациите Ви – онези ментори и преподаватели, които са оставили най-трайна следа във формирането Ви като личност и като лекар?

Имах щастието и привилегията да общувам с изключителни професионалисти и ерудити както в университета, така и по време на специализациите по хирургия и акушерство и гинекология. От тези хора получих ценни съвети и уроци, както за професията, така и чисто човешка мъдрост. Първите ми учители в хирургията са моят баща и колегите от Трета хирургична клиника в Пловдив. Ръководителят на Клиниката по акушерство и гинекология на Университетска болница „Лозенец“ доц. д-р Дорина Асенова застава зад мен и колегите, подкрепя ни и в операционната, и във въвеждането на новости в специалността.

Имате две специалности – по хирургия и по АГ. Как се допълват те?

Специалността по коремна хирургия ми помогна изключително много в обучението по АГ с вече изградени и придобити навици и умения в операционната зала. Гинекологията от своя страна е хирургична специалност със съвсем нови предизвикателства, която носи радостта от усвояване и прилагане на нови оперативни техники и методи.

Кои нови методи въведохте в практиката си в АГ клиниката на УМБАЛ „Лозенец“? Как промениха те лечебните подходи и прогнозата за Вашите пациентки?

Моя лична радост е въвеждането на миниинвазивни методи на оперативно лечение в гинекологията като лапароскопската хирургия. Това значително съкращава времето за престой в болнично заведение и постоперативното възстановяване на пациентките. Не е за пренебрегване и естетичната страна на метода – почти незабележими белези. При операции по повод на кисти, например, за жените в детеродна възраст от голямо значение е запазването на по-голямо количество яйчникова тъкан, а при лапароскопските операции се работи изключително прецизно и прогнозата за бъдеща бременност е по-добра.

Често ли в практиката се сблъсквате с репродуктивни проблеми при жени над 35 годишна възраст? Не е тайна, че отложеното родителство е все по често срещано сред младите двойки, но то носи своите рискове – как следва да се промени това?

За съжаление, репродуктивни проблеми има и при жените под 35-годишна възраст, но определено след тази възраст проблемите са повече и по-предизвикателни. Като лекар съветвам дамите да завършат своята репродукция в по-ранен етап от живота, но като човек осъзнавам, че това е свързано с много и понякога независещи от жената фактори. Универсално решение не съществува, но препоръчвам на жените да потърсят консултация от специалист в случай, че съдбата им се стече така, че планират да се реализират като майки в по-късен етап от живота си, когато яйчниковия резерв е намален. Решения има.

Кои етични принципи в отношенията с пациенти и колеги се стараете да съблюдавате винаги и при всички обстоятелства?

С пациентите спазвам основния принцип в медицината „Primum non nocere“ – "Преди всичко не вреди", което означава, че ако не можеш да помогнеш, то поне не трябва да влошавай нещата. В отношенията с колегите си спазвам общочовешкия принцип „Постъпвай и се дръж с другите така, както искаш да постъпват и да се държат те с теб!“.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Няма да е изненада за никой в съвременния свят като кажа, че имам все по-малко свободно време за занимания извън професионалните. Книги, обичам да чета с тонове, но тази която си препрочитам най-често е „Приключенията на добрия войник Швейк“ на Ярослав Хашек. Любимата музика, която съчетавам с пътешествия, е рок музиката. Посещаваме семейно веднъж или два пъти годишно концерти на любими изпълнители у нас или в чужбина. А хоби ми е срещата и прекарването на приятни мигове с роднини и близки приятели.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си от екипа, с който работите, и на младите лекари, които сега специализират в клиниката?

На колегите си желая много здраве и успех във всяко начинание, което е предпоставка за изпитване на удовлетворение от тежката ни и отговорна работа. На специализантите пожелавам да не губят енергията, с която работят и да не престават да учат и да се усъвършенстват.