Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Само за седмица: Е-рецептите за антибиотици намалиха продажбите им в аптеките с 25%

Електронното предписване на антибиотици намали продажбите им в аптеките с 25 процента за една седмица. Ръководството на здравното министерство беше привикано извънредно от депутатите в здравната комисия заради проблемите след въвеждането на задължителните електронни предписания за антибиотици и лекарства за диабет. Въпреки настояването на лекарите и омбудсмана Диана Ковачева за временно връщане на хартията, стъпка назад няма да има. От здравното министерство увериха, че работят за отстраняване на проблемите.

След въвеждането на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабетици, в кабинета на доктор Христов се връщат недоволни пациенти.

"Голяма част от медикаментите, които изписваме, те не са налични в аптеките. Това налага пациента да се връща обратно, за да вземе заменен антибиотик с друг", каза д-р Йордан Христов - кардиолог, общопрактикуващ лекар, УМБАЛ "Лозенец".

В някои от случаи лекарят не знае, че вносът на част от често предписваните лекарства е прекратен, а в други фармацевтът не може да отпусне медикамента, заради разминаване между кодовете в аптеката и лекарския кабинет.

"Част от кодовете, за които се изписват лекарства, когато се изпишат не могат да бъдат намерени в аптеките, защото се оказва, че това са стари кодове", поясни д-р Йордан Христов.

"Имам производител - български, имам и производител - внос. Ако е изписан българският производител, аз не знам кога да го заменя с този от вносния производител, което го има налично", каза магистър фармацевт Маргарита Грозданова.

От "Информационно обслужване" съобщиха, че са предложили решение на проблема с кодовете и чакат одобрение от здравното министерство, за да го задействат.

"Още другата седмица трябва да бъдат решени проблемите с кодовете. Така, че да може кодът, който се изписва от лекарите, да бъде същия, който се вижда в аптеката", обясни проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

Въпреки проблемите, от "Информационно обслужване" отчитат почти 70% от предписаните електронни бели рецепти през миналата седмица са изпълнени.

"Когато минат няколко дни и се водят разговори и се дискутират публично въпросите, се намира решение и това решение се отразява в тези числа. Подобряване на обслужването на пациентите", каза Ивайло Филипов - директор на "Информационно обслужване".

От лекарския съюз поискаха връщане и на хартиената бяла рецепта, но от здравното министерство казват, че връщане назад няма да има.

"Връщането към хартиена рецепта означава никога да не се въведе дигитализацията. С въвеждането на тази електронна рецепта изведнъж се видя, че антибиотиците се купуват така, както се купуват банални продукти за битова употреба", каза още проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

Готви се промяна, която ще даде възможност само лекарите от Спешна помощ да предписват антибиотици на хартиена рецепта. Ще бъде осигурена възможност и на работещите във факултетите по дентална медицина да изписват електронни рецепти. Предстои и обновяване на безплатното мобилно приложение за електронни предписания.