Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

По-евтини лекарства за над 600 000 хронично болни

Д-р Йордан Христов, кардиолог в болница „Лозенец“ сподели: „Всеки пациент ще бъде лекуван“ и допълни, че по-голямата част от пациентите са на повече от две или три активни съставки за контрол на артериалното налягане. Дали ще бъдат три отделни таблетки с три отделни съставки или една таблетка с три съставки в себе си от страна на ефекта няма никакво значение и при двата варианта пациентът ще се лекува, категоричен е той.

По-евтини и дори безплатни лекарства за над 600 000 хронично болни българи. От днес Здравната каса поема по-голяма част от цената на 407 медикамента за сърдечно-съдови заболявания. Така за над 300 медикамента доплащането в аптеките е по-малко. А 56 лекарства стават безплатни за пациентите.

Евгений Георгиев е с трансплантирано сърце. От години приема по 16 медикамента всеки ден. Половината се поемат частично от Здравната каса.

"Другата половина от пенсията дето се казва", посочва Евгений Георгиев.

Надява се, че ще може да си купува с намалено доплащане медикаменти за регулиране на пулса и кръвното.

"Има, много медикаменти, но аз като трансплантиран не мога да пия всичките мога да пия определен вид само от тези неща".

Лекарствата за сърце по каса с намалено доплащане са с една активна съставка.

"Масово пациентите са на повече от две или три активни съставки за контрол на артериалното налягане. Дали ще бъдат три отделни таблетки с три отделни съставки или една таблетка с три съставки в себе си от страна на ефекта няма никакво значение и при двата варианта пациентът ще се лекува", каза д-р Йордан Христов - кардиолог в УМБАЛ "Лозенец".

Лекарят може да предпише по Здравна каса до три медикамента за една диагноза. В аптеките вече изпълняват рецепти за лекарства с намалено доплащане.

"Пациент, който е бил досега на три лекарства по Здравна каса от тези групи - добавят му се две нови от същата група, но де факто доплащането за него е само 1 лева. Няма примерно лекарства които да са по 50 - 60 лева, а някой за тях да плаща 5. Такива няма", посочи магистър-фармацевт Стефан Минков управител на аптека.

От Финансовото министерство изчисляват, че доплащането за пациентите намалява със средно 58%, при 40 медикамента то ще е под 1 лев.

"Аптеката ги отпуска без надбавка. Отпуска ги на складовата цена, на която ги получава от дистрибутора на едро. На практика става по-голямо задължението на касата към нас. Респективно чакаме повече време да си получим тези пари", каза магистър-фармацевт Стефан Минков, управител на аптека.

Това може да създаде проблеми на по-малките аптеки. Иначе по-евтини лекарства ще се отпускат и с рецепти, издадени преди 1 април.