Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Отпада задължителната карантина за COVID-19

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене Законопроект за изменение в Закона за здравето, внесен от Министерския съвет на 8 септември 2023 г., с който се предвижда отпадане на задължителната карантина за COVID-19.

Законопроектът беше приет единодушно със 17 гласа "за" на първо гласуване. Здравният министър защити предложението на правителството COVID-19 да излезе от списъка с особено опасни инфекции като чума и холера пред депутатите от здравната комисия.

"Тъй като е очевидно, че COVID-19 вече се приравнява към една обикновена вирусна инфекция".

Здравната комисия даде и зелена светлина за отпадане на карантината и изолацията за заразените с COVID-19 и контактните им. Промяната ще стане факт, след като бъде одобрена в пленарната зала.

"За да не правим закононарушения режимът ще действа, докато не бъде отменена тази разпоредба в закона".

В София под карантина в момента са една яслена група и една училищна паралелка. В 122-ро училище е имало болен учител, но той не е контактувал с деца. В случай че се стигне до карантина на паралелка, тя преминава на дистанционно обучение.

"Онлайн обучението не е присъствено обучение. То се отрази не само на знанията, но и на поведението на децата. Аз още си спомням как се връщаха децата и вървяха под строй по стрелките в училище", каза Ивета Германова - директор на 122-ро ОУ "Николай Лилиев".

А педиатрите вече изпращат по-рядко деца със симптоми на вирусна инфекция на тест за COVID-19.

"Дечицата сравнително леко боледуват ковид инфекцията, както останалите вирусни инфекции. Така че, според мен, не се налага нещо по-специфично или карантина", каза д-р Сузана Джамбазова - педиатър в УМБАЛ "Лозенец".

След като карантината отпадне, при необходимост мерките ще се затягат от здравния министър.

БНТ
09.11.2023