Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Не преяждайте по празниците, особено с яйца

Всичко на великденската трапеза ни изкушава, но поемането на прекалено много количество храна и газирани и алкохолни напитки може да доведе до проблеми. 

Как трябва да храним, кои са рисовите групи и как да посрещнем празника без проблеми със здравето сподели за БНР д-р Моника Секуловска, гастроентеролог в Университетска болница Лозенец:

"Преяждането по време на празниците често се комбинира и с консумация на алкохол, което може да доведе до тежки рефлуксни заболявания на хранопровода, различните видове язви, може да се стигне и до панкреатични кризи или жлъчно-каменна болест, увреждане на черния дроб.

При пациенти, които имат чревни заболявания и при консумация на по-суха храна може да се получи запек, възпалителни заболявания като дивертикулит.

Рисковите групи пациенти от преяждане са тези с дългогодишен рефлукс, с тежки гастрити, язва, с хеликобатерна инфекция, със жлъчно-каменна болост, с хроничен панкреатит, допълни още д-р Секуловска.

Според нея преяждането е опасно за всеки човек в дългосрочен план. Важно е приемът на храна и алкохол да бъде на малки порции.

Сиптомите на преяждането са подуване, газове, тежест, киселини, повръщане, пожълтяване, разстройство, фебрилитет, болки в панкреса, поясни още специалистът.

Най-големи проблеми може да ни досене преяждането с яйца, особено на жълтъка, а също е мазното месо. Козунаците също не са добре за пациенти с диабет и инсулинова резистентност.

 
Още по темата в звуковия файл.
bnr.bg