Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Недоверието във ваксините се увеличава, а така се понижава колективният имунитет на българите

Цялостният ваксинационен процес в България е проблем, но и в целия Европейски съюз. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ доц. д-р Йорданка Узунова, началник на Клиниката по педиатрия в Университетска болница „Лозенец“.

Според лекаря нарастващият брой на случаи от болни от морбили е проблем, но за заболяването отдавна има ваксина. Тази ваксина повишава имунитета, който е не само индивидуален, а и колективен.

Този колективен имунитет, за да може да се създаде в обществото, ваксинационното покритие трябва да бъде над 95% сред населението. Когато този процент падне, пада и колективният имунитет. Така вероятността за избухване на локални взривове от морбили или епидемии в страната се увеличава.

Доц. д-р Йорданка Узунова обясни, че в страната ни ваксината срещу морбили се прави в двукратен дозов режим, като първата доза се поставя на 13-месечни бебета, а втората доза – на 12 години. Проблемът през последните години, но не само с ваксината срещу морбили, а и с други инфекциозни заболявания е, че ваксинационното покритие пада.

Още след 1999 г. ваксинационното покритие пада, а се увеличава недоверието във ваксините. За първото полугодие на миналата година статистиката на Министерство на здравеопазването показва покритие от около 83-84%, което е ужасяващо, коментира още лекарят.

Цялото интервю вижте във видеото.