Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Над 280 са случаите на коклюш от началото на годината

Две бебета от Кюстендил са първите починали от коклюш в страната. Децата са на възраст под 2 месеца и не са били ваксинирани. Починали са в рамките на няколко дни

Коклюшът настъпва в Европа от миналата година. А през тази разпространението му се увеличава значително.

"В Чехия например отчитат най-големия ръст на коклюш от 60-те години на миналия век насам. До момента са регистрирани над 6300 случая. В Испания случаите са 8200 само за тази година. Най-засегната е възрастта от 10 до 19 години, но има и доста деца до 1-годишна възраст", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

У нас коклюш е потвърден при най-много деца между 10 и 14-годишна възраст. 50 - 60% от заразените са имунизирани.

"С времето и особено при някои индивиди имунитетът спада и може да се получи забавяне. Обикновено при тях то протича доста по-леко, между другото, за това и по-трудно се разпознава", каза още доц. Кунчев.

Педиатърът доктор Милица Дочева е уведомила столичната здравна инспекция за поредния случай на коклюш днес.

"Детенцето е било ваксинирано, но за съжаление все още не е навършило възрастта за следващата задължителна ваксина и малко или много имунитетът, който има от предходната, не е бил достатъчен", поясни д-р Милица Дочева - педиатър УМБАЛ "Лозенец".