Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Мобилно приложение в помощ на онкоболни пациенти

Доктор Виолета Азис е клиничен психолог, психодрама терапевт и специалист по групова динамика с над 10-годишна практика. Тя е ръководител на екипа в Центъра за психологична помощ към УМБАЛ "Лозенец", София. Заедно със своите колеги тя е част от груповите онлайн терапии за взаимопомощ в мобилното приложение за рак на гърдата BreastHelp.

"Нашата работа обхваща всички отделения и всички лежащо болни в болницата. Имаме над 25 клиники и отделения, някои от тях имат леглова база, а другите са приходящи. Като това е една част от работата, а другата част – с пациенти, които идват на свободен прием", казва тя.

От психологическата помощ се нуждаят пациенти, на които им предстои тежка операция или някаква интервенция, защото те са изключително тревожни, допълва клиничният психолог.

При пациентите с онкологични заболявания този вид психологическа подкрепа е много важна и трябва да върви успоредно с медицинското лечениеПроучвания показват, че когато на тях им е била оказана психологическа помощ, изходът от заболяването им е много по-добър, отколкото на тези, които не са имали такава подкрепа.

BreastHelp е първото работещо мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване на пациенти с рак на гърдата в България с истинска социална значимост. Всеки пациент или лекар може безплатно да инсталира и  да ползва приложението през медицинската платформа Haelee на всякакъв вид електронни устройства.