Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Младите лекари: Д-р Виктор Даков за хеликобактер пилори – коварната бактерия на язвата и гастрита

Болка, подуване, загуба на апетит. Симптоми на проблеми със стомаха, които чуваме все по-често. Причината за тях е бактерия, която води до язва или по-сериозни усложнения, ако не се лекува. Какви са причините за появата и как да се предпазим, съветва д-р Виктор Даков от болница „Лозенец“ в поредицата „Младите лекари“.

Д-р Виктор Даков е част от младия екип от лекари на болница „Лозенец“. Няколко години след като завършва Медицинския университет в София, той ежедневно посреща своите пациенти в отделението по Гастроентерология в болницата, воден от интереса към професията.

Честно казано беше труден избор за тази специалност. Горе долу както при повечето колеги, по метода на изключване. Имах първо интерес към коремната хирургия, но поради една или друга причина се насочих към гастроентерологията.

Виктор Даков – гастроентеролог УМБАЛ „Лозенец“ 

Докторът признава, че към тази специалност се е насочил заради разнообразието от пациенти - различни видове заболявания, с различни видове диагнози.

Анелия Джамбазка: Все по-често чуваме, че някой страда от стомашни проблеми, например гастроезофагиална болест, хеликобактер, язви, на какво се дължи според вас това зачестяване?

д-р Виктор Даков: Основните причини са начинът на живот. Това включва вида и количеството, и качеството на приетата храна, както и начинът на обработването й. Също и начинът на живот под формата на стрес в ежедневието, тютюнопушене, прием на алкохол, също оказват много сериозно влияние върху стомашно-чревния тракт. Напредването на възрастта при повечето пациенти е също свързано с изява на болести на храносмилателната система.

Анелия Джамбазка: Каква е възрастовата група, при която най-често се среща хеликобактер?

д-р Виктор Даков: Най-често пациентите, които идват с оплаквания, свързани с хеликобактер пилори, са да кажем след 4-годишна възраст. В по-голямата част, заразяването става още в детско-юношеска възраст. Развитието на симптомите и съответните усложнения, от съществено значение е количеството със заразени бактерии, както и щамовете на съответната бактерия. Най-честите усложнения, това са язвата на стомаха и дванадесетопръстника, които от своя страна водят до други усложнения като кръвоизлив от храносмилателната система, перфорация, пенетрация и други усложнения. Най-честите оплаквания са свързани с болка и тежест след нахранване, киселини, дискомфорт в горните етажи на корема. Изследването трябва да се направи при пациенти, които са се консултирали с гастроентеролог.

От миналата година д-р Даков е специалист по гастроентерология. Практиката го среща и с пациенти сдобили се с усложнение, в следствие на стомашната бактерия.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Euronewsbulgaria
27.05.2023