Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Микоплазмената пневмония засяга по-често деца и млади хора

Д-р Елисавета Станкова се дипломира с отличен успех през 2004 г. в Медицинския университет – гр. София, където през 2010 г. придобива специалност по детски болести, а през 2017 г. – детска пневмология и фтизиатрия. Професионалният й стаж преминава в УМБАЛ „Лозенец“, като работата й включва лечение на пациенти както в болничната, така и от извънболничната помощ. От 2022 г. е асистент към Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Д-р Станкова е преминала обучение по детски болести в университетска болница в Париж, Франция.

 • Доктор Станкова, с какви заболявания при децата се сблъсквате най-често през зимния сезон?
 • През зимния сезон най-чести са вирусните инфекции, в това число сезонният грип, засягащи горни и долни дихателни пътища, както и острите вирусни гастроентерити.
 • В последните седмици в Китай и в отделни райони в Европа се заговори за микоплазмена пневмония. Какво представлява тя?
 • Микоплазмената пневмония е бактериално възпаление на белия дроб, причинено от Mycoplasma pneumoniae. Тези микроорганизми са познати отпреди повече от един век, в началото като патогени при животните, а след това и при човека. Съществуват 16 типа микоплазма сред хората, шест от които са патогенни – причиняват заболяване. Mycoplasma pneumoniae е отговорна за 15-20% от придобитите в обществото пневмонии, в по-голям процент при децата и хората в млада възраст. Неспецифичната клинична проява и доброкачествено протичане на тази инфекция е причина за отчитане на по-ниска от реалната честота на инфекцията. Типичното белодробно засягане е по типа на атипичната пневмония, която се изявява с постепенно проявяващи се висока температура, умора и симптоми от страна на дихателни пътища – най-често суха кашлица. Влошаването на общото състояние е рядко, за това и тя често се нарича „ходеща пневмония“.
 • Появата й в Китай в момента предизвиква притеснения в немалко хора. Има ли причина за безпокойство, както беше при ковид?
 • Инфекциите с Mycoplasma pneumoniae са най-чести през есента и началото на зимата, като епидемии се наблюдават обичайно на всеки 2 до 4 години. Цикличността в протичането е свързана със загубата на колективен имунитет и с наличието на различни генотипове, циркулиращи в популацията. Този месец европейски експерти, провеждащи наблюдение за Mycoplasma pneumoniae в 24 държави, съобщиха, че честотата на случаите, която е спаднала под 1% по време на пандемията, се е увеличила повече от четири пъти, особено в Европа и Азия. Реално истинска вълна в Европа не е наблюдавана от преди ковид пандемията.
 • С какво се различава микоплазмената пневмония от вирусните?
 • По клинични симптоми микоплазмената пневмония трудно се различава от вирусната такава. Необходими са допълнителни изследвания за доказването й. Характерен е обаче инкубационен период от 2–4 седмици и дълго продължаваща – дори месеци – кашлица.
 • Как се случва заразяването и какви са симптомите?
 • Заразяването е директно, по въздушно-капков път, при наличие на тесен контакт, при кихане и кашляне. Най-висока честота на разпространение има в колективите (училища и детски градини) и семейството. Инфекцията с Mycoplasma pneumoniae има богата клинична картина. Най-често протича като инфекция на горните дихателни пътища или трахеобронхит. Най-характерната клинична изява на инфекцията – атипичната пневмония, не е с най-висока честота (3–7%). Децата обикновено са в неувредено общо състояние и най-често клиничната изява е свързана с респираторния тракт – кашлица. Често пациентите съобщават за главоболие, болки в ставите и мускулите, умора.
 • Освен за децата опасна ли е за възрастните хора?
 • Mycoplasma pneumoniae може да се наблюдава във всяка възраст. Инфекцията с Mycoplasma pneumoniae в по-големия процент от случаите, както при деца, така и при възрастни, протича като доброкачествено и самоограничаващо се – неизискващо дори специфично лечение заболяване.
 • Какво е лечението и до какви усложнения би могла да доведе?
 • Инфекцията с Mycoplasma pneumoniae може да има както белодробни (пневмония), така и извънбелодробни прояви. С най-висока честота са кожните прояви и тези от страна на нервната система. Доказано е, че насочената антибиотичната терапия може да съкрати еволюцията на заболяването и да намали възможните усложнения и рецидиви. Леките клинични форми не изискват антибактериално, а само симптоматично лечение.
 • Какви мерки могат да предприемат родителите като превенция?
 • Тъй като не се изгражда траен имунитет и човек може да се зарази повече от един път, а и не съществува ваксина, която ефективно да осъществи защита, от изключителна важност в превенцията е добрата лична хигиена. Превантивната употреба на антибиотик е неуместна и неефективна.

вестник Филтър
03.01.2024