Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Медицински център „Лозенец“ с иновативен апарат за женското интимно здраве

Медицинският център „Лозенец“ предлага нова, иновативна нехирургична процедура, която използва комбинирано приложение на кислород и хиалуронова киселина за третиране симптомите на дискомфорт при вагиналните промени при жените. Процедурата ще се извършва чрез специален апарат – Caress Flow, който вече функционира на територията на центъра.

Апаратът Caress Flow е предназначен за шест вида патологии:

– вагинален вестибулит;

– вулвовагинална атрофия;

– рецидивираща кандидоза;

– уринарна инконтиненция (незадържане на урина);

– лихен;

– синдром на уретрално парене.

Повлияването на симптомите е клинично доказано.

Вагиналният вестибулит е възпалително състояние, което засяга жлезите и кожата около отвора на вагината. Свързва се с хронична влагалищна болка, която в много случаи е толкова силна, че влошава и дори прави невъзможно поддържането на нормални сексуални отношения. Вагиналният вестибулит се появява внезапно при жени, които никога не са имали проблеми преди това. Може да се прояви във всяка една възраст. Точните причини за появата на вагинален вестибулит не са уточнени.

Вагиналната атрофия се свързва с изтъняване на влагалищната лигавица. Води до намалена продукция на гликоген, който е необходим за синтеза на млечна киселина от полезните лактобацили, поддържащи вагиналната микрофлора. Атрофията се характеризира с вагинална сухота, повишена склонност към развитие на урогенителни инфекции, стесняване на вагиналния канал, болка и парене при уриниране, уринарна инконтиненция, дразнене и възпаление на вагината, поява на кръвотечение след полов акт. Над 40% от жените в менопауза страдат от вагинална сухота.

Рецидивиращата кандидоза представлява най-честата влагалищна инфекция. Кандидомикозата и оплакванията, свързани с нея, са основна причина за посещение при специалист. Някои жени страдат от този проблем четири или повече пъти годишно. Повтарящата се инфекция може да причини по-тежки симптоми или да не се повлияе от лечение.

Уринарната инконтиненция представлява случайно и неволно изпускане на урина. Тя може да засегне мъже и жени на всякаква възраст, въпреки че е много по-често срещана при дамите в зряла възраст. Това се дължи основно на анатомичните разлики в тазовата област и на промените, причинени от бременността и раждането.

Лихен е хронично възпалително състояние на кожата, което най-често засяга момичетата преди пубертета или жените след менопаузата. Характеризира се с кожни промени на гениталиите.

Синдромът на уретрално парене се свързва с дизурични оплаквания – често и болезнено уриниране, парене по време на уриниране. Пациентите имат постоянни позиви за уриниране, с усещане за недостатъчно изпразване на пикочния мехур.

Лечебен ефект от процедурата

Caress Flow е апарат от ново поколение, чийто лечебен ефект се дължи на кислородотерапия и терапия с хиалуронова киселина. Налице са множество чуждестранни проучвания, които доказват положителното комбинирано действие на кислород и хиалуронова киселина. Кислородът подпомага микроциркулацията и неоангиогенезата в тъканите, стимулира тъканната регенерация, както и възобновяването на клетките. По този начин се подобрява трофиката и еластичността на вагиналната лигавица. Кислородът има бактерицидно действие, насочено към патогенната анаеробна флора, причиняваща инфекции. Хиалуроновата киселина подпомага действието на кислорода със своето силно хидратиращо действие.

Терапията е напълно безболезнена, ефективна, безопасна, без странични ефекти и не крие рискове за пациентката.

Продължителност на манипулацията


Д-р Валентина Бойкова е един от специалистите, които работят с апарата

Сесията продължава около 15–20 минути в зависимост от патологията, а резултатите се забелязват още след първите няколко терапии. Веднага след процедурата пациентката може да се върне към обичайния си ритъм на живот, защото не е необходим болничен престой за възстановяване.

Манипулацията е подходяща за всяка жена, диагностицирана с една от шестте патологии, както и ако е налице комбинация на повече от една. От терапията могат да се възползват както пациентки в менопауза, така и жени с вагинални проблеми, след раждане и други.

Процедурата се извършва от д-р Симона Свиленова и д-р Валентина Бойкова, специализантки в Отделението по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Лозенец“.

За повече информация и за записване: 0700 700 85 или 02 9607 682


Д-р Симона Свиленова получи наградата от заместник – директора по медицинската част на Университетска болница „Лозенец“ д-р Светлин Сталянов

Д-р Симона Свиленова

с награда за „Специализант на годината“

Д-р Симона Свиленова, която е един от специалистите, извършващи иновативната процедура за женско интимно здраве, получи награда за „Специализант на годината“ от УМБАЛ „Лозенец“. Тя бе отличена заради проявения висок професионализъм и стремеж към покриване на добрите практики и стандарти в лечебното заведение.

Д-р Свиленова завършва Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2021 година с отличие. Има засилен интерес към специалността и е била доброволец към Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Лозенец“. Участвала е в конгреси и семинари по специалността. Преминала е обучение и притежава сертификат за работа с новия иновативен апарат за третиране симптомите на дискомфорт при вагиналните промени при жените Caress Flow. Д-р Свиленова е член на Българския лекарски съюз.