Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Лекарствата за сърце и кръвно: Кои 56 медикамента стават безплатни?

56 лекарства за сърдечносъдови заболявания стават безплатни от 2 април. От финансовото министерство изчисляват, че пациентите ще доплащат средно с 58% по-малко.

Така лекарство, за което досега пациентът е доплащал над 11 лв., трябва да стане безплатно. Друг медикамент, при който НЗОК досега е заплащала само 0,73 лв., а останалите 7 лв. са били за сметка на пациента, ще се закупува с доплащане от 4,42 лв. Подобна промяна има при над 400 лекарства, от които 56 ще са без доплащане от страна на пациента, т.е. ще са напълно безплатни.

Д-р Йордан Христов, кардиолог в болница "Лозенец": "Преглеждаме ежедневно пациенти от всички социални групи. За част от тези, които не могат да си позволят по-скъпи лекарства, се съобразяваме и предписваме по-евтини". Препоръчително е медикаментите за разреждане на кръвта също да влязат в този списък, добави специалистът.

В аптеките вече обслужват рецепти с новите крайни цени. Над 600 000 пациенти се очаква да усетят тази промяна. 

Фармацевт казва, че хората ще усетят разликата, защото терапиите за сърдечно-съдови заболявания включват по няколко продукта.

България е на челните места в Европейския съюз по сърдечни заболявания. Затова промяната е стъпка в правилната посока, отчитат лекари.