Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Лекари от болница 'Лозенец' върнаха към живота пациентка с уникална операция

Изключително сложна операция в университетската болница "Лозенец". Екипът е успял да модифицира протеза и така успял да спести между 10 и 12 седмици - времето необходимо при поставянето на фабрична протеза. Време, което е изключително ценно за 81-годишната пациентка с аневризма.

В сряда 81-годишна жена е приета по спешност с болки в корема. След образно изследване се установява животозастрашаваща аневризма. Комисия от лекари взима решение да изработят индивидуална моделирана от хирург съдова протеза. Цената на фабричната такава е над 70 хиляди лева.

"Фабрично изработената протеза за конкретния случай отнема време повече от 10 до 12 седмици. Освен това цената е изключително висока, непосилна за българския пациент. Конкретната ситуация изисква спешност и си позволяваме съдовите хирурзи да изготвим индивидуални протези. Самото изработване на протезата технически става бързо - за около час, но преди да се стартира изработването има и прецизни изчисления, които отнемат един, два часа", заяви Асен Тодоров, началник на "Съдова хирургия" в УМБАЛ "Лозенец".

Сложното при такъв тип операции са изчисленията на лекарите. При самата изработка на съдовата протеза е най-важното отворите да съвпаднат, тъй като след поставянето им чрез тях жизненоважните органи получават кръв.

"Технически най-трудното нещо е при поставянето на протезата - точно това съвпадение на четирите отвора с четирите съда", допълни Асен Тодоров.

Животът на жената е спасен благодарение на съвместната работа на съдови хирурзи, кардиолози и кардиохирурзи. Пациентката се възстановява.