Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Късогледи на 7 г., вместо на 12 г. - екранът и тежките раници увреждат децата в ранна възраст

В началото на всяка учебна година, темата за тежките раници винаги става актуална.

Началникът на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в университетската болница "Лозенец" доц. д-р Искра Такева алармира, че има много голям брой деца с гръбначни проблеми като най-често те се открояват по време на пубертета.

"Юношеската сколиоза засяга децата, когато израстват най-бързо в началото на пубертета и тогава наистина има много фактори, както генетични и хормонални, така и фактори от външната среда. Това са тежките раници, продължителното стоене пред компютър и т.н.", обясни д-р Такева.

 

Честотата на деца с проблеми със зрението се увеличава, категорична е офталмологът д-р Гергана Светославова. Според нея това се дължи основно на днешните технологии и на така нареченото дигитално образование.

"Вече има много ранен етап на развитие на късогледство. Ако преди това юношеското късогледство започваше към 12-13 годишна възраст, то сега го забелязваме при деца на 7 или 8 години, защото все по-рано и за все по-дълго ги оставяме пред екраните", сподели офталмологът.

Експертите дават съвети за превенция на гръбначни изкривявания и проблеми със зрението.

Според доц. Такева раниците трябва да бъдат по-леки, с по-широки презрамки и да се носят на двете рамене. Също така е важно и да се обръща внимание на позата, която децата заемат, когато са пред компютър или пишат домашните си.

Това, което д-р Светославова силно препоръчва, е на всеки 20 минути пред екран, детето да спира и да гледа поне 1 минута в далечината.

Гледайте целия разговор във видеото.