Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Кои са симптомите на прегряване, топлинен и слънчев удар и как да предпазим децата си, разясни педиатър

Какви са разликите между прегряване, топлинен удар и слънчев удар и как можем да окажем първа помощ на дете в някой от тези случаи, разясни пред БТА специалистът по детски болести в Клиниката по педиатрия УМБАЛ „Лозенец“ д-р Диана Ненчева – Миличевич. 

Симптомите на прегряване, топлинен и слънчев удар до голяма степен се припокриват, като единствено при прегряването са по-слабо изразени, обясни д-р Ненчева. По думите ѝ най-типични са повишено чувство за жажда, отпадналост, мускулни крампи, гадене и/или повръщане, повишена телесна температура, главоболие, обилно потене в началото, което впоследствие изчезва и кожата става хладна и лепкава, различни степени на променено съзнание и гърчове, каза още лекарката.

За да не се стигне до някое от тези състояния, педиатърът препоръчва да се пие много вода, да се избягва стоенето на слънце между 10:00 до 17:00 часа и да се носят широки дрехи в светли цветове. 

Какво представляват прегряването, топлинният и слънчевият удар

„Нашето тяло непрекъснато произвежда много топлина, като охлаждането става чрез потене и отделяне на топлина през кожата. При висока температура и влажност на въздуха, в комбинация с обичайно по-високата физическа активност в детска възраст и по-рядкото пиене на вода, може да се стигне до повишаване на телесната температура и прегряване“, обясни д-р Диана Ненчева – Миличевич. По думите ѝ при прегряването защитните механизми на тялото все още работят и телесната температура е под 40 градуса. Симптомите са по-леки от топлинен удар и са бързо обратими, каза още педиатърът.

„Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, при което тялото не може да регулира температурата си. Слънчевият удар е вид топлинен удар, причинен от прекомерен престой на слънце. Телесната температура може да се повиши дори и над 41,1 градуса и да доведе до увреждане на мозъка, ако не се окаже бърза помощ. В детска възраст топлинен удар може да се получи при активна игра на слънце или в горещо пространство, а също така и ако детето е оставено или забравено в кола. Проучвания показват, че още в първите 30 минути при престой на слънце, температурата в колата може да достигне над 65 градуса“, обясни още д-р Ненчева. 

При случай на прегряване, топлинен и слънчев удар незабавно трябва да се повика „Бърза помощ“

Симптомите на прегряване, топлинен и слънчев удар до голяма степен се припокриват, като единствено при прегряването са по-слабо изразени. Най-типичните симптоми са повишено чувство за жажда, отпадналост, мускулни крампи, гадене и/или повръщане, повишена телесна температура, главоболие, обилно потене в началото, което впоследствие изчезва и кожата става хладна и лепкава, различни степени на променено съзнание и гърчове, каза още лекарката.

Тя добави, че първото нещо, което трябва да направим при случай на топлинен или слънчев удар, е детето да бъде изведено от горещото място или да се скрие на сянка. 

„След като спрем основния действащ фактор, трябва да се заемем с охлаждането. Ако наблизо има лед или студена вода, би било най-добре да ги сложим на главата, гърдите и подмишниците на пострадалия, за да го охладим по-бързо. Ако пострадалият е в съзнание, трябва да му предложим охладени течности. Можем да помогнем при слънчев и топлинен удар, но никога не знаем дали човекът, на когото оказваме първа помощ, няма и други заболявания – затова е важно да повикаме „Бърза помощ“ на телефон 112“, обясни д-р Диана Ненчева – Миличевич. 

Висока температура и висока влажност на въздуха са рискови фактори 

„Рисковите фактори от средата, които могат да доведат до топлинен удар, са високата температура и влажност на въздуха, отсъствието на вятър, продължителност и тежест на физическата активност. От страна на човека рискови фактори са намалената консумация на вода, лошата физическа подготовка, наднорменото тегло и затлъстяването, недостатъчно сън, прием на алкохол и кафе, възрастта, наличието на придружаващи заболявания, прием на медикаменти, които водят до обезводняване или скорошни боледувания“, коментира педиатърът. 

По думите ѝ наложително е детето да се хидратира добре, за да се избегне риска от прегряване, топлинен и слънчев удар. 

„Всяка клетка в тялото ни плува в разтвор на сол с концентрация 0,9 % и това представлява така нареченият физиологичен разтвор. При раждането количеството на вода в тялото е около 75 % от телесната маса, а при възрастни водата намалява до 50-60 %. При нормално хранене не е нужно да добавяме сол, за да осигурим дневните нужди. Водата, която трябва да приемат децата във възрастта 1-3 години, е приблизително четири-пет водни чаши дневно, като с възрастта количеството нараства до седем-осем чаши. Когато пием чиста вода, а от друга страна губим много сол при потене, повръщане или диария, без адекватен внос чрез храната и течностите, има опасност да нарушим равновесието на нашето тяло. В условия на загуба на вода и сол най-подходящите течности за пиене са разтворите за орална рехидратация, които покриват дневните нужди“, обясни д-р Ненчева.

Тя добави, че е важно да се научим да приемаме достатъчно вода през цялата година и особено през топлите месеци.

За да се предотврати рискът от прегряване, топлинен и слънчев удар трябва да се избягва стоенето на слънце между 10:00 до 17:00, защото тогава е най-топло, а и слънчевите лъчи са най-силни, добави лекарката. 

„Можем да се предпазим, като се обличаме с широки дрехи в светли цветове, носим лятна шапка и седим повече на сянка. Ако тренираме, е необходимо да правим почивки, а ако е прекалено топло – да отложим натоварванията. Във всеки случай, при съмнение за прегряване, топлинен или слънчев удар, е необходимо да се потърси лекарска помощ“, каза още тя.