Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Как да разпознаем грипа и неговите усложнения?

По последни данни на центъра по заразни и паразитни болести - една от три изследвани при тях проби са с грип. Има и случаи на COVID-19, но драстично по-малко. В областите в епидемия - мерките са идентични.

Те включват преустановяване на детските и женските консултации, профилактичните прегледи и задължителните ваксини. В училищата и детските градини се провежда стриктен филтър. А свижданията в болници и социални институции за деца и възрастни се спират.

Грипът и неговите усложнения

От дни в аптеките сред най-купуваните лекарства са тези за настинка и грип.
Д-р Иванов вижда пациенти със симптоми на кашлица и хрема всеки ден.

„Основната вълна сякаш попремина, беше в средата на месеца. Кашлицата минава най-трудно. Ако другата симптоматик минава за 2-3 дни - кашлицата остава за месец“, казва д-р Станислав Иванов, общопрактикуващ лекар.

Грипът може да има и усложнения, особено при децата, възрастните и хронично болните. Най-честото е пневмонията.

„Отити, синузити, пневмония, менингити - са усложнения от грипа, които могат да доведат до по-сериозни последствия. Много от пациентите започват самолечение или не изпълняват препоръките на лекаря и след 2-3 дни спират лечението, или се самолекуват. 2-3 дни се чувстват добре, и след това казват - по-зле става“, обясни медикът.

Лекарят съветва болните при неотминаващи симптоми и особено при влошаване, да потърсят помощ.

В момента - основната част от случаите са на грип А. По-малко са болните от тип В. Разлика в протичането им няма, казват експерти.

„Интересно е, че грип В по-трудно се поддава и на двете лекарствени средства“, каза Тодор Кантарджиев.  

И докато столицата е далеч от епидемия - софийска област е сред районите с най-много болни.

„Когато повече хора се обръщат за помощ към личните си лекари, те биват регистрирани и съобщавани. И са налични в системата. Грипът е с кратък инкубационен период. Мерки, които се налагат за 1 седмица, при всички случаи би трябвало да имат ефект“, каза Николай Богданов, РЗИ Софийска област.

На този етап грипна ваканция не се предвижда.

273 на 10000 души са заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Плевен. Според здравните власти пикът е настъпил и се очаква затихване на заболеваемостта. От днес са в сила стандартните противоепидемични мерки, насочени основно към здравните, социалните, детските заведения и училищата.

Общопрактикуващите лекари отчитат ръст на болните от грип най-вече при децата до 5 години и учениците. Затова приветстват мерките.

Висока температура, последвана от хрема и дразнене в гърлото са сред най-честите оплаквания. По-рядко се проявяват и други симптоми като гадене и болки в стомаха.

На този фон в детските градини отчитат завръщане на преболедувалите, но мерките са в ход.  Грипна ваканция за учениците не се  предвижда.

Ако отсъстващите ученици достигнат 30%, е предвидено преминаване към обучение онлайн.