Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Какво предлага спортно-оздравителен комплекс „Лозенец“

Спортно-оздравителният комплекс (СОК) е част от структурата на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ „Лозенец“. Освен че осигурява различни спортни занимания като плуване, тенис на корт и фитнес, предлага и възможности за дългосрочно възстановяване на пациентите след заболявания и операции. Дейността е насочена и към промоция на здравето, превенция на заболяванията и обучение на пациентите в здравословен начин на живот.

Как е организиран лечебният процес?

В диагностичния кабинет на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина се приемат пациенти за лечение на всички заболявания, насочени с направление от общопрактикуващите лекари и специалистите, като работим както с НЗОК, така и с много здравноосигурителни фондове и срещу заплащане. След консултация с лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина, който изготвя индивидуална лечебна програма, се извършва физиопрофилактика и физикално лечение на редица социално значими заболявания – сърдечно-съдови, на опорно-двигателния апарат, обменно-ендокринни, на периферната и централната нервна система, заболявания в детска възраст и др.

След проведен 7- или 10-дневен курс на активна терапия пациентът може да бъде насочен към Спортния комплекс, където продължава възстановяването си по предварително изготвена програма. В СОК се извършват и платени прегледи на пациенти, които не са били лекувани преди това в отделението по ФРМ на болницата. Прилагат се съвременни методи на физикалната терапия и рехабилитация, в това число и някои от средствата за продължително лечение и профилактика като подводна кинезитерапия, водолечение с тангенторна и хидромасажна вана, сауни, поддържаща кинезитерапия с елементи от спорта и други.

С какво разполага Спортно-оздравителният комплекс?

Комплексът разполага с голямо разнообразие от средства на физикалната и рехабилитационна медицина.

Сектор по електролечение:

Оборудването за електротерапия предлага пълната гама от нискочестотни и средночестотни токове, с които селективно се въздейства върху различни структури на нервната система с цел намаляване на болката, възстановяване на вегетативния баланс или стимулиране на мускулатурата.

Ултразвуковата терапия намира приложение в клиничната практика, най-често при мускулно-скелетните увреждания. В зависимост от параметрите стимулира възстановяването на тъканите, повишава тъканната еластичност, редуцира калциевите отлагания, намалява болката и мускулния спазъм. Ултразвуковата енергия се използва също за доставяне на медикаменти в подкожните тъкани. Друго специфично приложение е подпомагане зарастването на кости. Прилага се в комбинация с топлинни процедури, стимулация с електрически токове и други фактори.

Екстракорпоралната ударно-вълнова терапия (ESWT) е неинвазивна терапия, която се отнася към новите технологии в рехабилитацията. Механизмът на действие се основава на акустични механични вълни, които действат на молекулярно, клетъчно и тъканно ниво, за да предизвикат биологичен отговор. През последните години се очертава като водещ избор при лечението на много ортопедични заболявания. ESWT предоставя възможност за нехирургична и некортизонна терапия при редица трудни за лечение хронични възпаления. С успех се прилага при плантарни фасциити, епикондилити, трудно зарастващи фрактури и др. Биологичните ефекти на ESWT включват намаляване на болката, ускоряване тъканното възстановяване и добре допълват процеса на рехабилитация.

Терапията с нискочестотно импулсно електромагнитно поле намира приложение за облекчаване на болка от различно естество, включително следтравматична и следоперативна, в хирургичната практика – при отоци, постоперативни инфилтрати, гнойни рани, фистули. Показана е при мускулно-скелетни увреждания, с цел възстановяването им: тендонити и тендинити, миотендинити, епикондилити, периартрити, артрози и при равматоиден артрит.

Комплексът разполага с апарат за GUNA-магнитофореза, който генерира електромагнитно поле, чрез което в тъканите се въвежда течен колаген с лечебна, профилактична и козметична цел. Лечебният ефект е свързан с намаляване на болката, подобрение на мускулната еластичност и сила.

Пневматичната компресионна терапия (пресотерапия) използва механично налягане, за подпомагане венозния и лимфния отток от крайниците. Механичната външна компресия е показана при лимфедем, травматичен и хроничен оток, периодична клаудикация, венозна недостатъчност, контрактури и други състояния.

Лазертерапията има биостимулиращ ефект и се прилага както за ускоряване възстановяването на меките тъкани, така и на костите. Лазерите са ефективни за намаляване на болката.

Сектор по кинезитерапия:

Във всекидневната лечебна практика често се прилага лечебен масаж. Масажът се извършва от висококвалифицирани специалисти по строго определена методика и техника, състояща се от масажни похвати, чрез които се постига терапевтичен ефект.

В СОК се залага особено на кинезитерапията, прилагана както при възрастни, така и при деца. Физическите упражнения се прилагат целенасочено, съответно на терапевтичните цели и задачи, дозирано съобразно общото състояние на болния, особеностите на заболяването и измененията във функциите на засегнатия орган и система.

С пациентите се работи индивидуално, като се прилагат подходящи за състоянието им упражнения. В СОК се извършва диагностика, профилактика и лечение при отклонения в статиката и при деформации на гръбначния стълб.

Прилагат се и много специализирани методики, в зависимост от естеството на заболяването, като се използват и редица уреди:

Артромот за долен крайник – устройство за раздвижване, което позволява постепенно увеличаване обема на движение в коленната става. Използва се като част от рехабилитационния процес в ранните етапи на възстановяване след оперативна намеса на коленната става и след фрактури.

„Клетка на Роше“ – уредът се използва за суспенсотерапия (упражнения с елиминирана гравитация) и пулитерапия (използват се тежести за засилване на определени мускулни групи). Прилага се след оперативна намеса, фрактури, инсулти, болести от претоварване или обездвижване.

Kinesis – уред за комплексно засилване на всички мускулни групи на основата на съпротивление и гравитация в триизмерното пространство.

Спортно-оздравителният комплекс предлага и подводна лечебна гимнастика за възрастни и деца. Механичните свойства на водата позволяват раздвижването след операции на опорно-двигателния апарат да започне максимално рано. По-голямата плътност на водата в сравнение с въздуха осигурява съпротивление при движение, едновременно с динамична стабилност, подобрявайки баланса и координацията. В допълнение, повишеният сърдечен дебит при потапяне води до увеличаване притока на кръв и кислородната наличност в работещите мускули.

Автор: Доц. д-р Искра Такева

вестник Филтър
07.06.2023