Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Какво да правим, когато детето вдигне висока температура

Д-р Сузана ДЖАМБАЗОВА

Клиника по педиатрия, УМБАЛ „Лозенец“, София

Повишената телесна температура е симптом, който силно притеснява родителите. Средната телесна температура при децата, измерена под мишницата (аксиларна), е 37⁰С, като тя варира в стойности от 36,4 до 37.6⁰С, а при ректално измерване – температурата е с градус по-висока. При поставяне на термометъра в ухото температурата е с 0,3 до 0,6⁰С по-висока от аксиларната. Стойности над 37,6⁰С се приемат за повишена температура, като спрямо стойността различаваме: субфебрилитет до 37,9⁰С, умерен фебрилитет до 38,9⁰С, висок фебрилитет до 41,5⁰С и състояние на хиперпирексия, т.е. над 41,5⁰С.

Най-честите причини за повишена телесна температура при децата са:

  • вирусни инфекции – най-честите заболявания при децата, протичащи с фебрилитет – често над 38,5⁰С. Те са самоограничаващи се заболявания и не налагат специфично лечение в повечето случаи, без значение от типа вирус – ентеровируси, респираторни и др. Организмът обикновено преодолява инфекцията в рамките на няколко дни;
  • бактериални инфекции – бактериите също причиняват заболявания, протичащи с висока телесна температура. В нередки случаи този тип инфекции (напр. гнойна ангина, бронхит, пневмония) са усложнение след прекарана вирусна инфекция;
  • реакции от имунизации, прегряване, никнене на зъби – в повечето случаи повишената температура не надвишава 38,5⁰С и преминава бързо, без лечение.

Как да реагираме правилно?

Важно е да се запази спокойствие! Първата стъпка е приложението на физикални методи. Те включват: разсъбличане или обличане на детето с леки дрехи, поставяне на студени компреси под мишниците или други гънки на тялото, по-често даване на течности (вода) на малки глътки. Крайниците на детето при повишена температура могат да станат студени – не е необходимо тяхното затопляне!

Втора стъпка – медикаменти за понижаване на температурата, като най-използвани са:

парацетамол – под формата на сироп, прахчета, таблетки, свещички. Дава се на интервал от 4–6 часа в дозировка, съответстваща на килограмите на детето. Може да се прилага от раждането;

ибупрофен – таблетки, сироп, свещички. Дава се на интервал от 6–8 часа, може да се прилага след 3-месечна възраст;

метамизол – таблетки, капки. Приемите са до 2 в денонощието, в доза 1 капка на кг телесна маса (до максимум 20 капки). Може да се прилага от раждането.

ацетилсалицилова киселина не се дава на деца до 16-годишна възраст без лекарско предписание.

Много важно е детето да се хидратира, да приема течности на често и по малко, тъй като повишената температура води до повишена загуба на течности от организма.

Сигналите за дехидратация при детето са плачене без сълзи; хлътнали очи; сухи устни; сухи пелени.

Правило за „трите дни”

Когато детето повиши температура, е разумно изчаквателното поведение. Прилагането на противотемпературни медикаменти е при нужда – когато температурата е над 38,5⁰ С. Посещението при лекаря при първото повишаване на температурата при липса на други симптоми почти никога не позволява поставянето на диагноза.

Кога е нужна спешна медицинска помощ?

Потърсете незабавна спешна лекарска помощ в случаите, когато:

  • детето е безжизнено и не реагира адекватно, когато му говорите;
  • детето има белези на дехидратация, отказва храна и течности;
  • детето е новородено или кърмаче до 2-месечна възраст със повишена температура над 38⁰С. В тази възраст температурата може да е признак на сериозно заболяване и е уместно незабавното търсене на лекарска помощ.

Фебрилен припадък

Фебрилните гърчове са състояние, провокирано от липсата на адаптивни възможности на детския мозък към рязка промяна в телесната температура. Обичайно се наблюдават в хода на вирусна или бактериална инфекция при деца на възраст между 6 месеца и 5 години. Фебрилните гърчове се характеризират със загуба на съзнание, посиняване около устните, мускулни потрепвания. Макар и с драматичен ход, фебрилните гърчове са доброкачествено състояние, което се самоовладява в рамките на секунди до няколко минути. То не уврежда детето и не представлява опасност за неговото развитие. Също така е сравнително рядко явление, като едва 2–5% от децата получават фебрилен гърч в живота си. Въпреки доброкачествения ход на фебрилните гърчове е редно детето да бъде прегледано от педиатър при получаване на такъв, за да се изключи друго заболяване.

Поведението при фебрилен припадък: детето се поставя на пода или на друга твърда повърхност, но в никакъв случай на матрак. Уверете се, че детето е в странично положение, с отклонена назад глава. Внимавайте да не се нарани по време на припадъка и се обадете на спешна медицинска помощ.

Какво да не правим при фебрилен припадък?

Не правете опит за прекратяване на гърча или ограничаване на движенията. Не „плискайте” с вода и не давайте течности. Не бъркайте в устата на детето в опит да „извадите“ езика му.

В заключение, високата температура е симптом, а не е болест. В повечето случаи тя показва, че организмът на детето се бори с инфекцията.

вестник Филтър