Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Какви рискове крие преяждането?

Великден и дните след дългите пости обикновено са времето от годината, когато хората избират да нарушат модела си на хранене, сядайки на традиционните богати трапези, с разнообразие от любимите си храни и напитки – месо, яйца, козунаци, зелени салати, алкохол и други. Това крие редица рискове за здравето, особено ако са спазвали Великденските пости, тъй като организмът все още не е готов да се „справи“ с по-големия брой и обем различни хранителни продукти. Важно е да се отбележи, че всички видове храни са позволени, но включването им в менюто следва да бъде постепенно, а употребата им – в умерени количества.

Неразумното им включване в хранителния режим и свръхконсумацията могат да доведат до редица нежелани последствия като покачване на телесното тегло, но и обостряне, дори поява на редица здравословни проблеми от страна на сърдечно-съдовата, ендокринната система и най-вече гастроинтестиналния тракт. Хора със синдром на раздразненото черво, язвена болест, жлъчно-каменна болест и панкреатит трябва да бъдат изключително внимателни както с подбора на хранителните продукти, така и с количествата им.

Хората, които са спазвали Великденските пости, трябва да обърнат допълнително внимание на начина, по който се хранят след приключването им, за да не „претоварят“ организма и храносмилателната си система, от които се очаква да преработят богатите на белтъчини и мазнини храни.

Но освен храната проблеми може да създаде и неразумната консумация на алкохолни напитки. В България месеците с празнични периоди, като Коледа, Великден и Гергоьвден, са свързани с най-високата консумация на алкохол и съответно най-високото разпространение на острия алкохолен панкреатит.

Острият панкреатит представлява възпаление на задстомашната жлеза. При него симптомите могат да включват внезапно появили се остри коремни болки, повишаване на телесната температура, гадене и повръщане, особено след ексцесивна употреба на алкохол. Ограниченият прием и добрата хидратация са важни фактори за избягването му.

При хората с жлъчно-каменна болест притеснителни оплаквания освен коликообразните болки в дясното подребрие са също пожълтяване на очите и кожата и промяна в цвета на изпражненията. За тях е препоръчително да внимават с приема на мазни, пържени и всички богати на холестерол храни.

От страна на стомашно-чревният тракт други важни оплаквания, за които трябва да се внимава“ са „потъмняване“ на изпражненията и наличието на кръв в тях.

За да се избегнат тези усложнения, се препоръчва управление на типа и количеството храна и алкохол, като влиза в съображение правилото, че всичко е разрешено, само че в умерени количества – по-малки порции, по-често и не непосредствено преди лягане. Ето няколко полезни съвета, които могат да помогнат за по – здравословно и безпроблемно хранене:

1. Започнете с „истинска“ закуска. Има случаи, в които не можете да контролирате какво ще бъде сервирано на трапезата, но определено можете да контролирате какво ще ядете веднага след като се събудите. Богатите на баластни вещества и фибри храни са много подходящи.

2.Пийте достатъчно вода. Изпийте чаша вода малко преди храненето, като по този начин ще се почувствате заситени по-бързо. Хидратацията е изключително важна и при приемът на алкохолни напитки.

3.Не пропускайте салатата. Тук трябва да се отбележи, че за хора, които имат заболявания като гастрит и язва, някои зеленчуци като маруля и зеле не са подходящи.

4. Следете за количеството. Не забравяйте каква е големината на обичайната порция и не прекалявайте с консумацията на яйца!

5. Внимавайте с алкохола. Относно алкохолната консумация, не се препоръчва повече от 50 милилитра концентрат или 1–2 бири на ден.

6. Умерена консумация на тестени и захарни изделия. Освен неблагоприятния ефект върху телесното тегло на козунаците и шоколадовите великденски яйца, а и не само, те също влияят негативно и върху храносмилането и киселинния рефлукс.

7.Умерена физическа активност. Често след тежко преяждане човек предпочита да полегне, но разходка или всяка умерена физическа активност би допринесла за подобряване на храносмилането и редукция на оплаквания като киселини, парене зад гръдната кост, газове, подуване и дори гадене.

Не на последно място, апелираме хората да обръщат внимание на здравословното си състояние, на новопоявилите се симптоми и да потърсят навременна лекарска помощ при необходимост.

Д-р Петър КАНДИЛАРОВ,

УМБАЛ „Лозенец“

Доктор Петър Кандиларов завършва медицина в Медицинския университет в София през 2021 г. Започва работа като лекар ординатор във Вътрешното отделение в IV МБАЛ София. От септември 2022 година специализира гастроентерология в Отделението по гастроентерология и метаболитни заболявания на УМБАЛ „Лозенец“ под ръководството на д-р Герасим Темелков и д-р Десимира Миронова.