Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Изолация при шарка: Какво се прави, ако личният лекар не работи?

Дните на изолация при шарка може да се удължат, ако открием заболяването, когато личният лекар не работи. За това сигнализираха на БНТ зрители от София. Тогава родителите чакат първия възможен работен ден на общопрактикуващия лекар, за да заведат детето, да се отчете болестта и да започнат дните на карантината. Така тя може да продължи, заради първоначалната регистрация. Уточнението обаче е, че изолацията на болните е само препоръчителна, ако няма заповед на здравния министър. Такава в случая не е имало. А кога се налага издаването на такава, ще проверим в следващите дни.

Обривите от шарката и при двете деца на Десислава започват във време, когато личният лекар не работи.

"Пъпките избиха в петък срещу събота и съответно нямаше на разположение педиатър, който да го прегледа, а това се случи чак в понеделник. Карантината беше два дни по-дълга, тъй като на практика се брои от деня, в който е констатирана диагнозата", обясни Десислава Ценова.

И друг сериозен проблем при изолирането на децата, който Десислава е открила - няма директна връзка между лечебното заведение, училищата и детските градини.

"Другото интересно е, че не пристига по служебен път информация за карантината или ако пристига, родителят е длъжен да отиде да занесе бележка, за да заведат карантината в класа или групата", обясни още Десислава Ценова.

Педиатрите съветват родителите в неработни или празнични дни да посещават спешния център, с който те работят, за да може документално всичко да е пуснато навреме. В противен случай, изолацията ще започне и съответно - завърши със закъснение, защото документи със стара дата не могат да се издават.

"Проблемът е, че издаването на документ, удостоверяващ варицела, няма как да бъде даден, тъй като той се дава, когато лекарят е видял пациента. Това е така, защото ние иначе трябва да се доверяваме на данните от родителите, което невинаги отговаря съвсем на истината.Това е недостатък, защото довежда до факта, че отделни стоят вкъщи с пъпките, след това отиват на лекар и след това още две седмици вкъщи", обясни д-р Андрей Гончаров - педиатър в болница Лозенец.

От здравното министерство в позиция уточняват, че всеки общопрактикуващ лекар е длъжен да подсигури заместващ лекар с цел 24-часово медицинско обезпечаване на своите пациенти в празнични дни.