Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Здраве.нет: Д-р Стойкова: Грижата за очното здраве на децата днес е по-добра, отколкото в близкото минало

По международните и българските стандарти децата се преглеждат при офталмолог задължително на 1, на 3 и на 6 години, припомни тя.

„Грижата за офталмологичното здраве на децата днес е на по-добро ниво от близкото минало. Личните лекари и педиатрите са добре запознати с мързеливото око, с некоригираните рефракционни аномалии, и своевременно насочват децата към специалистите. А ние с профилактичните кампании запълваме празнотите“. Това каза пред БНР офталмологът д-р Славена Стойкова, началник на Клиниката по очни болници в УМБАЛ „Лозенец“.

В навечерието на 15 септември болницата за пореден път организира безплатни очни прегледи за деца.

„Това са усилия на цялата офталмологична общност и на детските очни лекари във всички големи университетски болници. Ние участваме в кампании и на общини, в детски градини, с доброволци, с Ротари клуб и със студентите от специалността „Оптометрия“ на СУ“, обясни д-р Стойкова.

По думите й у нас няма официална статистика относно това какъв процент от децата имат очни заболявания.

„Определено има прогрес по отношение на активно търсене от страна на родителите за проблеми и профилактика на очното здраве на децата им. Така все повече деца получават оптична корекция“, каза д-р Стойкова.

Тя бе категорична обаче, че постоянното използване на електронни устройства увеличава оплакванията от страна на очите при децата.

Специалистката призова деца и родители да се вслушват в препоръките на лекарите за по-щадящо и разумно поведение, за по-добра хигиена при четене, писане и игра с мобилни устройства.

„Най-добрият вариант за децата е да натоварват зрението си в светлите часове. Защото естествената слънчева светлина има спектрален състав, който е най-добър и най-физиологичен. Така че бюрото на детето трябва да е естествено осветено, да няма изкуствено осветление, да няма отблясъци и гланцирани повърхности, детето да не си засенчва работно поле – това се нарича хигиена за очите“, поясни още д-р Стойкова.

Офталмологът припомни, че най-честата патология при подрастващите е късогледство, далекогледство и астигматизъм.

„По международните и българските стандарти децата се преглеждат при офталмолог задължително на 1, на 3 и на 6 години. На една годинка се прави скрининг за аномалии, на три години децата са вече вербални и могат да посочват картинки на таблото в очен кабинет, и на 6-7 години понякога се налага поставяне на корекция“, каза д-р Стойкова.

Тя допълни, че днешните деца носят по-често очила, като и родителите, и личните лекари по-често се насочват към очни прегледи на децата и така се установяват несъвършенствата.

Тя бе категорична, че за първите очила на едно дете е важно то самото да си хареса рамката – тя да му е удобна, да е красива, по-възможност е по-добре да бъде пластмасова или силиконова, за да е по-лека, а и за да не се притеснява детето, че носи нещо скъпо, което може да повреди.

По думите й най-важното е детето да носи постоянно очилата, те да не му пречат и да ги приема с желание.

Д-р Стойкова подчерта, че е важно изборът на стъкла да се прави по препоръка на офталмолог или на специалиста оптометрист.

„Ако очилата се носят на изкуствено осветление, е добре да има различни покрития и филтри на стъклата, ако няма сериозен очен проблем, може да се сложат среден клас стъкла“, каза специалистката.

Тя допълни, че е добре децата в по-голяма възраст да имат и очила, и лещи, особено в тийнейджърска възраст.

„Очилата имат често и модна линия, но пък ги ограничават при спорт, танци и други дейности, но пък предпазват очите от различни замърсявания. Лещите, които от своя страна дават голяма свобода, в днешно време са седмични, еднодневни, но всъщност са по-прецизни и пропускащи кислород към окото, затова са и по-нетрайни и имат малка годност. Тези, които са твърди, се препоръчват при голям диоптър, при голям астигматизъм, при заболявания на роговицата. Затова родителите трябва да участват активно при подбора и контрола при ползването на лещи, защото тяхното използване изисква и висока хигиена“, подчерта д-р Стойкова.

Тя бе категорична, че измерването на диоптъра при децата под 18 години да става само в специализиран очен кабинет, а за възрастните над 18 години това може да стане и в оптиките, в които има модерна апаратура и обучени оптометристи.

Zdrave.net
14.09.2022