Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Затлъстяването влияе на мъжката плодовитост

Мъжкият стерилитет е комплексно медицинско състояние, при което мъжът има намалена или напълно липсваща способност да предизвика бременност при жена след 12 месеца или по-дълъг период (дефиниция на Световната здравна организация) при системни полови актове без използване на методи за контрацепция. Това състояние може да бъде причинено от различни фактори, които влияят на производството, движението или функционирането на сперматозоидите. Приблизително един на всеки шест души по света се е сблъсквал с проблемите на стерилитета в даден етап от живота си. Мъжкият стерилитет може да бъде обратим или необратим в зависимост от причината и вида на проблема, а диагнозата и лечението изискват специализирана медицинска оценка и подходящи методи – от медикаментозна терапия до хирургично лечение.

Факторите за мъжко безплодие са разнообразни и могат да засегнат производството, движението и функцията на сперматозоидите. Важно е да се има предвид, че много от тези причини могат да бъдат обратими или да бъдат успешно повлияни чрез подходящо лечение. Някои от основните причини за мъжки стерилитет включват: възраст; нездравословно хранене с висок калориен внос и ниско ниво на физическа активност; излагане на токсични вещества, например при работа с химикали или хронично излагане на токсични вещества като пестициди и тежки метали. Важен фактор е и излагането на температурни влияния, които са все повече част от ежедневието ни, например носене на тесни дрехи или излагане на горещи бани може да намали производството и движението на сперматозоидите. Възпаленията и инфекциите в семенните канали или простатата също могат да намалят плодовитостта. Друга важна причина за нарастващия процент на мъжкия стерилитет са придружаващите хронични заболявания при мъжа – варикоцеле (разширени вени на тестисите), затлъстяване, захарен диабет, артериална хипертония и други сърдечно-съдови заболявания, хронични белодробни и бъбречни заболявания и не на последно място, излагането на хроничен стрес, нарушения в съня и депресия.

Диагнозата на мъжки стерилитет обикновено се поставя след обстоен анализ на медицинската и репродуктивна история на пациента, физически преглед и редица лабораторни и клинични изследвания. Спермограмата е едно от най-основните изследвания за оценка на мъжката плодовитост. Тя включва анализ на параметрите на сперматозоидите, като брой, концентрация, движеща способност, форма и други характеристики. В препоръките за диагностика на състоянието също се включват провеждането на хормонални и имунологични тестове, ултразвуково изследване на репродуктивните органи, тестове за варикоцеле, както и някои по-специфични ДНК изследвания.

Лечението на мъжки стерилитет зависи от причините за проблема и изисква индивидуален подход при всеки пациент. Когато причината може да бъде установена и коригирана, е напълно възможно да се подобри или възстанови репродуктивната способност. Новите медикаментозни методи показват много положителни резултати в корекцията на хормоналните нарушения, а с това и водят до подобряване на качествените и количествени нарушения в спермограмата. Иновации има и в разработването на нови хирургични процедури при лечението на варикоцеле, което е сред основните причини за мъжки стерилитет. Техники като микроинжекция на сперматозоиди (ICSI) се използват, за да се внесат отделни сперматозоиди директно в яйцеклетката. Това може да бъде полезно при случаи с ниско количество и намалена движеща способност на сперматозоидите. В някои случаи на мъжки стерилитет, които са свързани с генетични аномалии, се изследват генетични терапии, които може да коригират или компенсират мутациите, отговорни за тези проблеми.

Промените в начина на живот могат да имат положителен ефект върху здравето на мъжете, особено когато става дума за решаване на репродуктивни проблеми. Правилното хранене с включване в диетата на плодове, зеленчуци, целнозърнести храни, магнезий, цинк и други хранителни вещества, се свързват с подобрение на сперматозоидите. Затлъстяването, както и поднорменото тегло, могат да окажат негативно въздействие върху репродуктивната функция, ето защо поддържането на здравословно тегло чрез балансирана диета и редовна физическа активност също е приоритетно. Никотинът и алкохолът могат да намалят качеството и количество на сперматозоидите и сред препоръките на лекарите стои и преразглеждането на възможността за прекратяване на тютюнопушенето и ограничаване на консумацията на алкохол. Намаляването на стреса и максималното постигане на здравословен сън – 7–9 часа на нощ, са също важен фактор в подобряване на репродуктивните функции на мъжа. Много от токсичните вещества също се свързват с потенциален риск за репродуктивното здраве на мъжете: олово; кадмий; Бисфенол A (BPA) (използва в пластмаси и други материали); фталати (използват в различни продукти, като пластмаси, козметика и други) и др. Намаленото излагане на тези токсични агенти подобрява репродуктивното здраве.

Мъжкият стерилитет представлява важен медицински проблем, който засяга значителен брой мъже по света. Той може да бъде предизвикан от разнообразни фактори, като решаването му изисква комплексно провеждане на изследвания, диагностика и лечение.

Важно е да се подчертае, че стерилитетът не е безнадеждно положение. Със съвременните научни изследвания и техники, много случаи на мъжки стерилитет могат да бъдат успешно диагностицирани и лекувани. Също така промените в начина на живот, като подобряване на хранителния режим, управление на стреса и избягване на токсични вещества, имат положително въздействие върху репродуктивната способност. Въпреки че мъжкият стерилитет представлява предизвикателство, индивидуалните случаи се нуждаят от индивидуален подход и консултация с медицински специалист. С правилна диагностика, лечение и подкрепа мнозина мъже имат възможността да преодолеят този проблем и да постигнат репродуктивни цели.

Автор
Д-р Десимира МИРОНОВА,
ендокринолог в УМБАЛ „Лозенец“