Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Забранено: Без енергийни напитки за непълнолетни, предвижда законопроект

Красимир Ангелов, кардиолог и пулмолог в УМБАЛ "Лозенец": "Има млади хора, които системно употребяват повече от една енергийна напитка. Не са редки случаите, в които това може да доведе до миокарден инфаркт, до повишаване на кръвното налягане, особено колкото по-често се използва води до поява на високи стойности на кръвното налягане дори в детска възраст".

Забрана за продажба и купуване на енергийни напитки на лица под 18 години предвижда законопроект, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В предложението е записано още, че забраната важи и за покупки онлайн.

Лекари напомнят, че енергийните напитки могат да повлияят негативно върху здравето на децата, а според родители забраната е ключова, но по-важно е да бъде осъществяван качествен контрол.

Да срещнеш на улицата тийнейджър с енергийна напитка в ръка е по-вероятно от това да спечелиш от тотото. За някои тези продукти са по-предпочитани дори и от минерална вода.

"Мен лично ми се случвало да ми стане лошо, защото съм прекалявала с енергийните напитки и съответно съм изпивала 2-3 една след друга, за да уча и съответно веднага организмът ми усеща, че има външен фактор, който ми дава енергия и действително се чувствам зле".

"Повечето мои връстници пият много енергийни напитки на ден. Като цяло употребата е прекомерна и на всякакви възрасти хората използват енергийни напитки.

Дали от любопитство или за да харесат на някого тийненджърите често прибягват към разнообразието от марки и вкусове на пазара. А да си купят енергийна напитка в момента е толкова лесно, колкото и да си купят дъвка.

"Покрай училище, дори в закусвалнята има енергийни напитки".

"Имам наблюдения - по 2-3 на ден взима едно и също дете. Нямаме специална забрана, ама ги взимат само тийнейджъри", каза Светла Салмова, продавач-консултант.

"Възможността да са забранени е ключова, но ключово важно е и оттук нататък как всъщност ще се проследява и доколко ще има контрол наистина да не се продават", коментира Яна Алексиева, изпълнителен директор на "Асоциация Родители".

Че забраната е наложителна смятат и лекари. И напомнят, че в комбинация с алкохол е още по-тревожно.