Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Щерю Бояджиев има мисия да убеди родилките в ползите от кърменето

Да заминеш в чужбина на специализация с идеята да се върнеш и да пренесеш чуждия опит тук. Така постъпва д-р Щерю Бояджиев от Неонатологията на болница „Лозенец“. Една от мисиите му е да убеди пациентките си в плюсовете от кърменето и да им помага с ценни съвети в отглеждането на бебетата им.

Точно пет години са минали от момента, в който д-р Щерю Бояджиев решава да се върне от Великобритания. Днес той е изцяло посветен на отделението по неонатология, както и в обучението на по-младите си колеги.

"Моята идея никога не е била емиграция, просто да добия опита, който бих искал да имам и най-вече европейския опит, с който се върнах след 5-6 г. работа в UK и да го приложа тук в България. В Англия се работи медицина, която е базирана на доказателства и опитах да променя някои неща, след като се върнах. В отделението по неонатология на болница „Лозенец“, което е едно страхотно отделение, оборудвано доста модерно, с почти всичката възможна апаратура за второ ниво неонатология, което значи, че се грижим за бебета от 28-ма гестационна седмица до термин, се опитваме да го прилагаме и пациентът да получи най-добрата грижа."

Д-р Бояджиев успява да приложи голяма част от знанията и опита си, придобити зад граница, както и всичко, което е научил у нас. “При почти всички нормални раждания при нас се осъществява забавяне на клампирането на пъпната връв, което е по всички европейски гайдлайни, за определено време, и се опитваме, ако бебето е в добро състояние и това позволява така наречения „скин то скин“ контакт с майката и да го захраним възможно най-скоро след раждането, особено при жените, които имат желание да кърмят. Забелязва се тенденция да се увеличават жените, които искат да кърмят. Единственият мой съвет към тях би бил да не четат информация в различни социални мрежи и форуми, и когато те наистина имат някакви затруднения или проблеми с това, да се обърнат към специалист”, казва той.

В една от болничните стаи на отделението намираме Глория и нейната новородена дъщеря Габриела. Това са едни от първите им съвместни мигове.

“Няма как, всяка жена има притеснения, но моите бяха наистина леки. Това как ще протече самото раждане, дали бебето ще изплаче, дали всичко ще бъде наред, главно за това се притеснявах. Моят съвет е, не четете форумите, или поне, ако ги четете да имате по-силна психика, за да не се натоварвате вие самите психически, защото това влияе на вас, на бебето, и на вашето здраве като цяло накрая”, казва родилката.

Д-р Бояджиев е убеден в полезността на кърменето и прави всичко възможно да убеди майките да не подхождат със страх към него. “Всички те трябва да знаят, че кърменето трябва да бъде до поискване, което значи, че не трябва да има режим на кърмене на два или три часа. Ако бебето иска да се кърми 20 пъти в денонощието, това трябва да се случи. Включително в часовете между полунощ и 06:00 сутринта, когато нивото на пролактина е най-високоДаването на вода не го препоръчваме до 6 месечна възраст, понеже кърмата съдържа 80% вода и ако едно бебе се храни както трябва, то получава достатъчно вода. Абсолютен мит от не знам колко години, със сигурност над 30. В Европа не се препоръчва повече от 10 г.”, казва медикът.

“Аз вече кърмя. Затова съм много, изключително благодарна на неонатологията, на всички които ми показаха как. Аз буквално свикнах на втория ден. Имам кърма, кърмя я, тя засуква и всичко е много добре засега”, допълва Глория.

"Пътят не беше лесен и кратък, напротив. Годините, в които завърших медицина в България беше много трудно човек да си намери работа…"

Работата в две здравни системи – нашата и тази на Великобритания, дава страничен поглед на д-р Бояджиев, който му позволява да се ориентира къде се намира страната ни в картата на европейското здравеопазване.

“Трябва задължително да има плановост на кадрите. След 5-10 г. не съм сигурен кой ще работи в системата. Колегите, които са в пенсионна възраст, са доста висок процент. В момента, в който тези хора спрат да работят какво ще стане, къде са новите кадри. От новозавършващите кадри 30-50% заминават в чужбина. Не на последно място е заплащането. На нас не ни достигат не само сестри и акушерки, но и лекари”, описва състоянието на здравната ни система д-р Бояджиев.