Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

"Крайно време е да разберем, че ранният скрининг и профилактиката спестяват милиарди на обществата"

"Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система"

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:

 Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система.

Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец".

Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има реални резултати в провежданите политики в здравеопазването, са необходими поне 2-3 мандата с приемственост, категоричен е болничният директор.

"За да може тази трудно подвижна и чувствителна система да се успокои. Това се отнася за живота и здравето на цялото българско общество."

Болница "Лозенец" е една от най-проверяваните, винаги е горещият картоф, коментира д-р Стоянов. По думите му, работещите в лечебното заведение "са свикнали с тези турбуленции", но непрекъснатите напрежения около болницата се отразяват на персонала.

"Апартаментът е там. Това място за почивка се намира там, където се намира", поясни директорът на Болница "Лозенец" по повод "личната инвестиция в държавен имот" на бившия директор на болницата проф. Любомир Спасов – луксозен апартамент за почивка, който се намира в лечебното заведение.

"Липсват каквито и да било документи по този въпрос. Проверки имаше от Икономическа полиция. Не бяха повдигнати някакви обвинения."

През тези две години и половина, откакто заемам поста, няма млад специалист, на когото да не е дадена възможност да специализира при нас и да работи, увери д-р Христо Стоянов.

Малко известно е, че колоректалният карцином е едно от най-често срещаните онкологични заболявания, протичащо почти безсимптомно. Скрининговата програма, въведена от болницата по германски модел, е инициатива на д-р Герасим Темелков, поясни изпълнителният директор на УМБАЛ "Лозенец".

"Крайно време е да разберем, че ранният скрининг, профилактиката спестяват милиарди на обществата. Изключително голям интерес има. През центъра са преминали над 1800 човека. При този скрининг са открити 800 съмнителни находки."