Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Христо Стоянов: Вече не сме правителствена болница, а болница за хората

Дразнещо и опасно е, че хората, и най-вече младите, страдат от затлъстяване

  • Д-р Христо Стоянов е роден през 1970 г. в София. Завършва Медицинския университет в столицата, придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение. Има магистратура по бизнес администрация, специалност “Здравен мениджмънт” в УНСС. Специализирал е в Университетската болница “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен, Германия.
  • След като работи в няколко от най-големите болници в България, през 2017 г. става началник на Спешното отделение в УМБАЛ “Лозенец” и заместник-директор по медицинската дейност. От януари 2022 г. е назначен за временен изпълнителен директор на болницата.

- Д-р Стоянов, как успяхте да привлечете редица доказани специалисти от различни области в болница „Лозенец“?

- Привличаме колеги с изключително добрата материална база, с която разполага болницата, със супермодерното оборудване и апаратура, с най-добрите условия за техните пациенти и надявам се - с приятелската и колегиална атмосфера, която изграждаме всеки ден.

В този смисъл съм абсолютно съгласен със Световната здравна организация, която казва, че може би най-важният момент в работата с кадрите в системата на здравеопазването е набирането на необходимите хора с необходимите умения и знания в правилния момент и на правилното място, а това е най-сложната и трудна задача, с която трябва да се справи всеки директор на болница.

- Какви нови центрове отворихте и какви още ще откриете?

- Съвсем наскоро бе открит Координационен аорто-кардиохирургичен център. Създадохме го, за да бъде координирана дейността между три отделения - Отделението по кардиохирургия, Отделението по кардиология и инвазивна кардиология, Отделението по съдова хирургия, и да се оптимизира дейността в тях. Предстои съвсем скоро официалното откриване на Центъра за психологична помощ. Той вече функционира от март и психотерапевтите ни са на разположение както на лежащо болните във всички клиники и отделения, така и на пациентите на свободен прием. От септември функционира и Отделението по лицево-челюстна хирургия, което е оглавено от доказания специалист д-р Радослав Славчев.

- Редовно провеждате безплатни профилактични прегледи в болницата и извън нея. Има ли интерес към тях и какво констатират лекарите? Грижи ли се българинът за своето здраве?

- Интересът към нашите профилактични  прегледи е много голям. Само за миналата събота в Луковит, където организирахме урологични и очни прегледи съвместно с общината, колегите прегледаха над 80 души. Преди седмица от Отделението по очни болести бяха консултирани над 70 пациенти в Етрополе. Предстоят съдови и урологични прегледи на 9 декември в Самоков. За съжаление, българите все още не се грижим достатъчно за здравето си. Много от пациентите в малките населени места споделят, че от няколко години не са посещавали профилактични прегледи. Все още изключително много се подценява профилактиката и основните заболявания, които ние се стремим да обхванем.

- Как се посрещат тези посещения от хората?

- Отзивите са изключително добри, пациентите са много доволни. Интересът към всички видове профилактични прегледи, които организираме, е много голям и се надявам тази тенденция да продължи. И занапред ще организираме такива  както в лечебното заведение, така и в различни точки на страната

- Правите дни на отворените врати. Какви са ползите от тях?

- Болница „Лозенец" изключително дълго време е била болница много слабо позната в обществото. И до момента въпреки усилията на екипа продължава да се смята, че е затворена структура, в която не може да се лекуват всички хора. Това е целта на дните на отворените врати - да покажем тази многопрофилна университетска болница, да могат хората да видят всичко с очите си. Да се запознаят с материално-битовите условия в нея, да видят супермодерното ни оборудване и апаратура, да се срещнат с водещите ни лекари и екипи.

- Какво показват прегледите ви? От какво боледува най-често българинът?

- От това, което най-често се посочва и в националната статистика. На първите места са онкологичните заболявания, заболяванията на сърдечносъдовата система, диабетът.

За мен лично изключително дразнещо и много неприятно заболяване е наднорменото тегло. За съжаление, то все повече се подмладява, обхваща все повече хора, включително и децата в ранна възраст, което е много притеснително. Напълняването и наднорменото тегло в ранна детска възраст вървят ръка за ръка с диабета и с основните заболявания, от които страда българското общество.

- Каква е заетостта на легловата база?

- За август е 60%, септември - 66%, октомври - 75%. А към днешна дата заетостта на леглата е 99% Средната заетост до момента за тази година е над 65%.

- Имате ли дългове?

- В последното тримесечие, което отчитаме към Министерството на здравеопазването, реално загубата от дейност е 3 млн. лева. В сравнение с миналата година е с 5 млн. по-малко. Просрочените задължения са около 6,7 млн. Задържаме това число, не увеличаваме просрочените задължения, стремим се да си обслужваме всички договори в сроковете, определени от закона.

- Според вас правилна ли е комуникацията болница-държава?

- Крайно време е  българското общество да разбере, че целта на функционирането на националните университетски болници, класифицирани като големи структури, не е да реализират печалба, а да лекуват пациенти и да осъществяват определени социални дейности. Единици са държавните болници, които нямат просрочени задължения.

- Знаете ли докъде стигна разследването за луксозния апартамент фантом в болницата, построен  от предишния директор проф. Любомир Спасов?

- Този въпрос ме афектира изключително много, защото все още не е намерил отговор - как е възможно това да се случи в собственост на държавата? И бих ви бил благодарен, ако попитате институциите, които се заеха с разследването на този случай.

- Вие направихте ли си собствено разследване?

- В България като че ли всички разбират от всичко. Аз не бих се ангажирал с неща, за които ми липсва компетентност. Нещо повече, това разследване е задължение на компетентните органи.

- А знаете ли какви са резултатите от разследванията за незаконни трансплантации, правени пак по времето на проф. Спасов?

- Все още няма произнасяне от българския съд, за да кажем дали са законни, или не. И този въпрос трябва да се отнесе към компетентните органи, които извършват разследващи действия.

- Болницата е учебна база на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Как стана така, че освободеният за злоупотреби проф. Спасов стана декан на Медицинския факултет и какво следва оттук нататък?

- Отговор на този въпрос би трябвало да даде самият проф. Спасов, както и отговор на въпроса за апартамента. Той пое публичен ангажимент, че ще предостави цялата информация
и документи за мистериозния апартамент

Аз мога да говоря само с факти, а те са следните: Контролната комисия в Софийския университет и комисията от Министерството на образованието и науката излязоха с мнения и решения, които по същество казват едно: Изборът на декан на Медицинския факултет на Софийския университет трябва да бъде проведен отново.

- Де юре в момента той не е декан?

- Де юре и де факто той е декан. Провеждането на нов избор за декан става чрез свикване на общо събрание. То трябва да бъде свикано от заместник- декана на факултета. За момента няма предприети такива действия,

- Наближават празници. Какво са те за вас?

- Те са свързани както с лично мои празници, тъй като съм роден около Коледа, така и с празниците, които ще споделя с всички колеги от болницата. За мен болницата е моето семейство. Затова се надявам да изкарам част от коледните празници заедно с моите колеги.

- Как си представяте развитието на болница „Лозенец“ през 2024 година?

Представям си 2024 г. като надграждане на направеното през тази година. Личната ми цел е моите колеги да се чувстват щастливи и удовлетворени от това, което правят, и от възнагражденията, които получават. А по отношение на нашия втори дом – болницата, бих искал тя да се превърне от правителствена болница в болница за хората.