Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Сталянов:„Лозенец“ е единствената болница със завършен цикъл на обслужване, защото предлага услуги от превенцията до рехабилитацията

Д-р Светлин Сталянов завършва медицина в Медицинския университет - София през 1989 г. През 1996 г. придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение.

Специализирал е в Университетската болница „Аугенталер“ в Мюнхен, Германия. Преминал е квалификационни курсове и в Университетската болница „Шарите“ в Берлин.

Професионалната си кариера започва през 1989 г. като участъков лекар в гр. Завет, област Разград. В периода 1991-1992 г. е завеждащ Кардиологично-интензивно отделение във Втора база на Трета градска болница в столицата. Година по-късно става част от екипа на Първа АГ болница в София, а от 1993 до 1997 г. е анестезиолог в Трета АГ болница.

През 1998 г. д-р Сталянов започва работа като анестезиолог в тогавашната База „Лозенец“, днес Университетска болница „Лозенец. От 20 януари 2022 г. е заместник-директор по медицинската част на УМБАЛ „Лозенец.

Д-р Сталянов, наскоро получихте отличие по случай 75-годишнината от основаването на болница „Лозенец“. Кой е най-скъпият ви спомен от първите дни, в които започнахте работа в нея?

Преди всичко бях впечатлен от знанията и професионалните качества на екипа, в който попаднах, от уменията и всеотдайността на колегите тук. За мен беше ясно, че в болницата има изградена една добра творческа атмосфера, която стимулира работата. В трудни ситуации има взаимодействие, никой не работи сам за себе си, а се старае да бъде в помощ на другия. В същото време отношението към пациентите е не само отговорно и професионално, но към тях се подхожда с внимание и всеотдайност. Това бе причината да остана с тези хора и заедно да градим модерна болница, отговаряща на европейските и световни стандарти.

Как се промени лечебното заведение през годините, кои фактори изиграха роля за неговия нов облик?

Разшири се обемът на работа, въведоха се съвременни лечебни методи, които изведоха Университетска болница „Лозенец“ на много високо европейско ниво и я направиха търсена от повече хора. Убеден съм, че в представите на обществото тя вече не е онази „Правителствена болница“ от недалечното минало, а модерно лечебно заведение, което е отворило врати за всеки, който има нужда от нея.

От началото на 2022 г. до момента към екипа на болницата и Медицинския център се присъединиха голям брой висококвалифицирани специалисти – доказани авторитетни в своите области, придобили голяма част от професионалния си опит във водещи европейски клиники – в Германия например, както и в някои университетски болници у нас - „Пирогов“, „Аджибадем“ и др. Тенденцията на привличане на доказани висококвалифицирани специалисти ще продължи и занапред.

Присъединяването на повече специалисти в различи области предопредели и още една съществена промяна – мултидисциплинарният подход, който бе възприет от екипа и стана водещо начало в обслужването на пациентите.

Ако трябва да очертаете профила на болницата днес с няколко думи, кои биха били те?

Болница „Лозенец“ е единственото лечебно заведение със завършен цикъл на обслужване, защото предлага услуги от превенцията до рехабилитацията. В Медицинския център (ДКЦ) пациентите могат да се консултират с лекари от всички специалности, да получат насоки за профилактика, в клиниките и отделенията могат да се лекуват огромен спектър заболявания, а в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина - да проведат рехабилитация. Смело мога да заявя, че то е едно от най-добрите страната и предлага голям спектър от съвременни рехабилитационни процедури. В допълнение имаме изграден и Спортно-оздравителен комплекс (СОК). Освен че осигурява различни спортни занимания като плуване, тенис на корт и фитнес, комплексът предлага и възможности за дългосрочно възстановяване на пациентите след заболявания и операции. Дейността е насочена и към промоция на здравето, превенция на заболяванията и обучение на пациентите в здравословен начин на живот. За наша радост услугите са СОК „Лозенец“ са все по-търсени от младите хора, които искат да спортуват и живеят здравословно

Припознава ли вече българинът бившата Правителствена болница като лечебно заведение, на което може да се довери?

Категорично да! Болница „Лозенец“ е била, е и ще бъде еталон за качеството на предоставяните медицински услуги.

Кои отделения и клиники са най-търсени от пациентите?

COLON центърът за превенция и лечение на рака на дебелото черво и Панкреасният център са доста търсени от пациентите, надяваме се това да се случи и с наскоро открития Метаболитен център. Заетостта на леглата в Клиниката по кардиология традиционно е почти 100%, същото се отнася за Отделението по гастроентерология, много търсена е и Клиниката по хирургия. Засили се интересът и към Клиниката по акушерство и гинекология. Там организирахме Дни на отворените врати, редовно провеждаме срещи с различни специалисти в училището за родители, заснехме виртуална разходка в АГ клиниката и Отделението по неонатология, която е качена на интернет-страницата ни и във фейсбук.

Традиция стана провеждането на кампании с безплатни тестове и консултации, от които може да се възползва всеки: очни прегледи за деца и възрастни, за профилактика на диабета, за превенция на различни онкологични заболявания - рак на гърдата, на дебелото черво, простата и др.

Кои партньорства с чуждестранни клиники и болници смятате за ключови?

За нас е много ценно партньорството с проф. Валдемар Уул - директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, град Бохум, Германия, признат световен авторитет в областта на панкреасната хирургия. Той бе в България по наша покана и във връзка с откриването на Панкреасния ни център през януари т.г. По време на първите Клинични дни тогава той проведе и демонстрационна операция с пациент от центъра пред лекари, специализанти и студенти.

Много добре си сътрудничим и с Royal Papworth Hospital – Англия относно Програмата за белодробни тромбендартерктомии. В тази връзка неколкократно наши анестезиолози-реаниматори и кардиохирурзи участваха в обмяна на опит.

Болница „Лозенец“ е част от програмата за спешна медицинска помощ по въздуха HEMS. Тук ще бъде изградена хеликоптерна площадка, при нас ще се обучават част от медиците, които ще работят на медицинските хеликоптери.

Как виждате развитието на болницата в близко и в по-далечно бъдеще?

Виждам я като един динамично развиващ се съвременен център, който ще включва все по-голям център от услуги, част от които ще бъдат с подчертано превантивен характер.

Zdrave.net
19.06.2023