Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Светлин Сталянов, зам.-директор на УМБАЛ „Лозенец": Няма да позволим да се клевети болницата

- Д-р Сталянов, от два дни началникът на Клиниката по кардиология д-р Добри Хазърбасанов твърди за сериозни нарушения в болницата и фиктивна хоспитализация. Вие обяснихте, че има проверка, която не е открила медицински нередности, а бюрократични пропуски. За какво става дума?

- Истината е, че има проверка на Националната здравноосигурителна каса, която стартира в началото на октомври м.г. Тя приключи с констатация, че няма неизвършени процедури, има неспазени критерии на дехоспитализация. Всички други твърдения са неверни и абсолютно манипулативни.

Проверяващите извършиха пълен одит на медицинската документация и се свързаха с всеки един от пациентите, лекувани по съответната клинична пътека. Самата проверка приключи със заключение, че болницата следва да възстанови определена сума с покана, но няма влязъл в сила акт. Ние сме го обжалвали в съда, защото с нищо не сме нарушили правилата.

През последните месеци в Отделението по съдова хирургия са правени внезапни проверки на всички налични пациенти и медицинска документация, но не са установени никакви нарушения.

- Проверявани ли са пациентите, за които се твърди, че са фиктивни?

- Да, включително и упоменатите от доц. Хазърбасанов. Били са посещавани по домовете. Всички заявиха, че не само манипулациите са били извършени, но и че са изключително доволни от отношението и резултата от терапевтичния подход.

- А защо според вас са тези твърдения точно в този момент?

- Нямам никакво обяснение защо точно в този момент се случва това. Клиниката работи добре и преди, и днес на максимален капацитет, с максимални обороти, при много високи стандарти и високо качество на предоставяните медицински услуги. Имам някакви предположения, че това са думи, на които доц. Хазърбасанов е говорител, но не и автор.

- Бившият директор проф. Любомир Спасов заяви, че парите са присвоени и усвоени от ръководството на болницата.

- На мястото на проф. Спасов бих бил по-пестелив в даването на оценки и определения. Преди всичко за него следва да се произнесат компетентните органи и чак след това той ще има право да даде своите обяснения, а не да издава присъди.

Категоричен съм, че ръководството на болницата не е присвоявало средства от приходи от дейността є.

- Как си обяснявате неговото включване по темата?

- Умишлено не съм коментирал досега какво е било при него и какво е в момента. И сега не искам да правя сравнение. Но във връзка с дейността на Отделението по съдова хирургия се извършва голяма спекулация. Да, имало е нарушения, но при предишното ръководство. Сега няма констатирани нарушения, а има пропуски, което означава, че преди са се вършили злоупотреби, а сега се работи. Разликата е съществена.

- Във вторник ви се наложи да работите с 11 души по-малко.

- Прецедент, който постави болницата в трудна ситуация, но с взетите бързи мерки, с усилията на хората, които и сега работят в клиниката, дейността є към момента е запазена като капацитет и като качество, за което благодаря на колегите. Моля за извинение и всички други колеги в болницата, с които работя повече от 20 години, за причинените неудобства. Това са поредните неистини, с които искат да опетнят доброто име на лечебното заведение.

- Тези 11 души са в болнични. От какво са болни?

- Към момента в деловодството не са представени болнични листове. Надявам се, че не всички са в стационарни условия за лечение. Ако излизането в болнични е форма на протест, не зная какво трябва да си мисля за хората, които ги ползват. Искрено се надявам да не съм прав в подозренията си.

- Отразява ли се на пациентите това?

- Първия ден имаше лек спад в приема, но към момента има над 25 пациенти в клиниката и нищо не се бави.

- Обмисляте ли юридически действия?

- Разбира се. Лъжата не бива да остава ненаказана.

- Оттук нататък какво следва?

- Затвърждаване на името на "Лозенец" като болница, отворена за всички пациенти от столицата и страната, болница, в която всеки пациент е ВИП. При нас се извършва всякакъв вид диагностична и лечебна дейност без неврохирургична. Няма да позволим клеветите да повлияят на работата ни.

- На д-р Хазърбасанов, от когото тръгна всичко това, ще му се отрази ли на работата?

- Това е въпрос към д-р Хазърбасанов.

- Колко проверки от здравната каса е имало преди?

- Откакто е назначено това ръководство, проверките вървят почти една след друга. До момента няма фиксирани някакви съществени пропуски в дейността на здравното заведение. Спазваме стриктно всички закони и законови разпоредби, включително и закона за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения, пропуски, нередности в дейността на болницата.

Тук е мястото да благодаря на всеки един български гражданин, независимо дали е бил наш пациент, за подкрепата и солидарността. Всъщност най-точната оценка за нашата работа е тяхната оценка и подкрепа.

Медия: 24 часа
дата: 01.02.2024