Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Персенски: Ако до 35-годишна възраст няма бременност до една година опити, следва да се търси специалист

Най-подходящата възраст да забременее жената е между 21 и 29 години, казва акушер-гинекологът

Изтъкнат акушер-гинеколог е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за демографската криза

Демографската криза, кои са най-честите гинекологични проблеми, които водят до репородуктивни затруднения при двойката, диагностика и лечение на поликистозни яйчницифетална морфология - за това разказваме в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" .

 

56 596 хиляди бебета са проплакали у нас през 2022 година, сочат данните на НСИ, а за 2021 те са били - 58 678 хиляди. Данни за 2023 г. все още няма.

"Всяка година у нас се раждат или еднакъв или по-малък брой бебета и това е устойчива тенденция последните 20 години. Причините са многофакторни. Хората раждат все по-малко деца, избират модела - семейство с едно дете, дамите решават да забременеят и да родят все по-късно през живота си, след като са приключили със своята кариера и това неминуемо пречи, като създава трудности в зачеването, появата на съпътстващи болести, така всичко това води до все по-ниска раждаемост, каза за БНР д-р Калоян Персенски, акушер-гинеколог, част от екипа на МЦ в болница "Лозенец".

"Жените, които идват в кабинета са с проблем в забременяването и са над 35 годишна възраст. Проблемите им са медицински, защото женският организъм има определен яйчников резерв, който когато бъде изчерпан, нещата стават трудно.

Жените търсят помощ най-често, когато няма бременност след опити и са изминали 6 месеца. Има и дами, които търсят помощ още след първия месец, явно в тяхното съзнание още от първия полов контакт трябва да има бременност. Не е точно така.

Сроковете са следните - ако до 35-годишна възраст и до 6 месеца опити няма бременност, тогава следва да се потърси специалист. Добре е той да бъде в сферата на асистираната репродукция или инвитро специалист, ендокринен гинеколог. Това не означава, че се тръгва към инвитро, много често нещата се случват спонтанно, в хода на изследванията или когато жената се успокои психически, допълни акушер-гинекологът.

Той поясни какви прегледи следва да се назначат - ехография, цитонамазка, измерване на яйчниковия резерв - между 3 и 5 ти ден на цикъла, както и спермограма на партньора. Спермограмата е добре да се направи в две лаборатории, за да се сравнят резултатите.

"Исторически винаги жената е била обвинявана, когато има безплодие, но в 50 на сто от случаите причината е в мъжа - това са световните данни.

Една от основните причини за затруднения в зачеването са поликистозните яйчиници - поликистозен яйчников синдром. Което не значи, че жената има множество кисти на яйчника, така е наречен поради липса на подходящ термин. Това е всъщност свързано с повишен брой на мъжките полови хормони в женското тяло - хиперандрогенизъм.

Възможно е това да една от причините и това са едни от най-честите пациентки в клиниките за асистирана репродукция.

При това състояние на организма първо облекчаваме симптомите, които са нередовен цикъл, засилено окосмяваме по тялото, обилен цикъл. Лечението е чрез противозачатъчни.

Когато се търси бременност, е добре да се потърси специалист, защото могат да бъдат стимулирани яйчниците да отключат овулация. При тези жени проблемът е, че те имат рядка или нямат овулация.

Лечението е специфично, изисква време, изисква наблюдение и проследяване от специалист. Може да продължи повече от една година.

А може и да имаме понякога и лъжливо диагностицирани поликистозни яйчници. Ако се съди по външни белези на жената, може да се направи грешка.

Трябва да направят специализирани изследвания, защото за жената е много травмирана тази диагноза. Повечето жени, като чуят - "поликистозни яйчници" и решават, че не могат да бъдат майки.

Това категорично не е вярно - жените с поликисотозен яйчников синдром могат да забременяват, могат да бъдат майки, но за целта трябва да се потърси консултация със специалист по асистирана репродукция, изтъкна още д-р Калоян Персенски.

Той обясни, че ако през това време жената роди, това означава, че тя не е имала истински поликистозен яйчников синдром. Защото това заболяване е многолико, толкова трудно за диагностициране, толкова трудно за повлияване, и научаваме толкова нови неща за него всеки ден, каза той:

"Има три критерия за определяне на диагнозата- поликистозен яйчников синдром:

- клиничен и биохимичен хиперандрогенизъм (акне)

- рядка или липсваща овулация (олиго или ановулация)

- ултразвуково изследване при който ячинците се наблюдават и те трябва да имат характерната морфология за поликистозен яйчник

Този последният признак се променя най-много и последните години имаме нов ехографски признак за поликистозен яйчник и това е общият обем на яйчника. Преди се брояха определен брой фоликули с определена големина, характерно разположени като броеница в края на яйчника, а сега се изследва общият обем на яйчника, който, ако е повече от 10 мл. се смята за положителен. Това са световните Ротердамски критерии, които не се препоръчват от Американския колеж по акушерство и гинекология.

Желателно е един панел от биохимични изследвания да бъде направен за потвърждение на диагнозата. Защото има жени, които биват "дамгосани" с тази диагноза, а те си забременяват и раждат спонтанно, поясни още специалистът.

Опасни за забременяването са инфекциите, не толкова с ЧПВ, колкото с хламидия, уриаплазма, гонорея, защото могат да доведат до възпалителни изменения на малкия таз и от там до запушване на тръбите или непроходими тръби, допълни д-р Персенски.

Друга причина за проблем със забременяването е ендометриозита, като почти всяка втора жена, която има трудност със зачеването, има и ендометриоза.

"Добрата новина е, че млади и образовани двойки вече искат да имат повече от едно дете

Най-подходящата възраст да забременее жената е между 21 и 29 години, заяви акушер-гинекологът.

Установено е, че за да има положителен прираст на населението, индексът на раждаемост трябва да е 2,11. Една от причините за демографската криза е и, че голяма част от хората в детеродна възраст са в чужбина, допълни д-р Персенски. 

Той поясни, че в Клиниката по акушерство и гинекология на болница "Лозенец" всяка жена може да бъде проследявана, може да роди в ултрамомодерна обстановка и апаратура, като отделението по "Неонатология" разполага с високоспециализирана техника за новородените.

Условията са едни от най-добрите страната, като бременните най-често са сами в стая.

Д-р Калоян Персенски е специалист акушер-гинеколог в София с над 20 години опит. Извършва профилактика, диагностика и лечение на акушеро-гинекологични заболявания, всички видове изследвания и процедури. Д-р Персенски е специализирал е в III-та Коремна хирургия към Медицински университет Пловдив. В годините между 2013 и 2016 г. е работил като хирург в Болница Надежда. От 2016 г. до сега работи в Университетска болница Лозенец. Към момента е част и от екипа специалисти на МЦ Детско здраве – филиал Маестро Кънев София и МЦ Лозенец.