Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Мария Десислава Плачкова, УМБАЛ „Лозенец“: Най-честите заболявания на млечната жлеза са доброкачествени

Д-р Мария Десислава Плачкова е лекар-специализант по Хирургия в УМБАЛ „Лозенец“. Научните и хирургичните й интереси са свързани с диагностиката и лечението на заболяванията на млечната жлеза. Специализацията й протича под ръководството на доц. Радосвет Горнев и д-р Ваня Митова – специалисти с дългогодишен опит и стотици излекувани пациенти.

Доктор Плачкова, кои са най-често срещаните заболявания на млечната жлеза?

Най-често срещаните заболявания на млечната жлеза, за щастие, са доброкачествените. Сред тях най-разпространена е фиброкистичната болест, която се среща по-често при жени между 20 и 50-годишна възраст. Причината за възникването й се крие в променливите хормонални стимули, настъпващи в женския организъм всеки месец.

А кои са най-честите симптоми при това заболяване и за какво трябва да следят пациентките?

Някои от симптомите включват подуване, напрежение или болка в гърдата, задебеляване на кожата или поява на „бучки“. Симптомите могат да засягат както само едната, така и двете гърди едновременно. Най-често оплакванията се появяват преди или по време на менструация. Необходимо е обаче да се знае, че при повечето пациентки с фиброкистична болест не се налага оперативно лечение, а само проследяване на състоянието, размерите и броя на кистите. Най-често това става чрез ехомамография. Ако една киста променя характеристиките си, увеличава размерите си или съдържимото си, следва да бъде извършена тънкоиглена аспирационна биопсия, като аспирираното съдържимо се изпраща за цитологично изследване. При по-големи съмнителни и променени формации може да се наложи и оперативно лечение.

Говорейки за доброкачествени заболявания, много жени споделят, че имат фиброаденоми. Какво представляват тези образувания и необходимо ли е да се притесняваме?

Световната здравна организация определя фиброаденома като „дискретен доброкачествен тумор, който се състои от съединителна тъкан и епителна пролиферация“. В своята класическа форма фиброаденомът е едно от най-често срещаните, добре разпознаваеми и сравнително лесно третирани доброкачествени новообразувания. Това е плътен, добре ограничен бенигнен тумор. Честотата му при жените варира от 15 до 23%. Обикновено се диагностицира между 20 и 35-годишна възраст. Има бавно протичане, с изключение на ювенилния подтип, характерен за юношеската възраст, за който е типичен бързия растеж. Независимо обаче от доброкачествения си характер фиброаденомите не бива да се подценят. Дори напротив – необходимо е стриктно проследяване и много често – оперативно лечение.

Ако това са най-често срещаните заболявания на гърдите, кои тогава са най-редките?

Най-редките заболявания на гърдата са всъщност отделни злокачествени тумори, например лимфоми и саркоми. Противно на очакванията, че лимфомът е заболяване само на лимфната система, съществува и лимфом на гърдата. Той е рядка хематологична неоплазма, която произхожда от лимфоидната тъкан на гърдата и може да бъде първичен и вторичен. Първичният се идентифицира при липса на екстрамамарен лимфом, докато вторият всъщност представлява метастаза в гърдата. В случаите на съмнение за лимфом прегледът на клиничната история, използването на подходящи техники за биопсия и оценката за множественост, двустранност и отдалечено заболяване са от решаващо значение за диагностицирането и лечението. Пациентите с първичен лимфом обикновено имат по-ранна клинична изява с осезаема аномалия и единична образна находка. Обратно, множествените образувания при по-възрастни пациенти и окултната клинична изява по-често ни навеждат на диагнозата за вторичен лимфом. Саркомите на гърдата пък са много рядка форма на рак на гърдата. По-малко от 1% от всички диагностицирани ракови заболявания на гърдата всъщност са саркоми. За разлика от повечето видове рак на гърдата, които започват в млечните канали, саркомите на гърдата започват в съединителната тъкан. Те обикновено са по-големи при диагностициране в сравнение с други видове тумори на гърдата. Известно е, че някои видове наследствени генетични заболявания повишават риска от развитие на първичен сарком на гърдата. Точно както при другите форми на рак на гърдата обаче, причината за развитието на първичен сарком на гърдата често е неизвестна.

Какво бихте посъветвали жените, диагностицирани с някои от изброените заболявания?

С каквото и заболяване на гърдата да са диагностицирани пациентките, необходимо е стриктно проследяване, редовни прегледи и образни изследвания от специалисти и в никакъв случай да не подценяват състоянието си. В днешно време, с наличието на медицински платформи, онлайн консултации и развитието на телемедицината, извиненията за пропускане на прегледи са недопустими.