Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Иво Инджов: През 2050 г. около 50 на сто от хората ще бъдат с късогледство

Прекарвайки часове наред в близка дистанция пред екраните на телефоните, децата са изложени на риск от късогледство, каза офталмологът от болница "Лозенец"

В малък процент при децата може да се диагностицира и вродена катаракта


"От месец май имаме в болница "Лозенец" Специализиран детски очен кабинет, оборудван с всичко необходимо за изследаване на очните проблеми при деца от най-малка възраст до 18 години, каза в "Нощен Хоризонт" д-р Иво Инджов, началник Отделение по очни болести в УМБАЛ "Лозенец" във връзка с организираните безплатни прегледи за деца по случай 15 септември.
 
"Имаме апаратура за диагностика на новородени и на недоносени деца, допълни специалистът.
 
Над 50 деца са преминали профилактичен очен преглед в първия ден от кампанията на Медицински център "Лозенец", свързана със старта на новата учебна година.
 
Детските офталмологични прегледи в болницата се осъществяват от нашия детски офталмолог д-р Гергана Светославова. Те се радват на голям успех. На 10 и 12 септември имахме такива прегледи.

Когато детето е вече вербално, можем да диагностицираме и т.нар. "мързеливо око", то може да се лекува успешно до 7- 8 годишна възраст, поясни още за БНР д-р Инджов.

"Най-честата причина за "мързеливото око" е рефракционна аномалия, като причина за това е най-често далекогледството и предразполагащ фактор е наличието на различен диоптър на двете очи. 

Лечението е първо с адекватна корекция на диоптрите и се прилага закриване на здравото око, с цел стимулиране на другото око, каза офталмологът.

В малък процент при децата може да се диагностицира и вродена катаракта, като причините са наследствени болести и метаболитни болести, както и генетични фактори.

Отделение по очни болести в УМБАЛ


Един от симптомите за "мързеливото око" е кривогледството. При децата често се срещат и алергични конюнктивити, запушени сълзни канали при новородените, ретинопатия при недоносените деца.

Все по-сериозен проблем в световен мащаб става късогледството. Счита се, че през 2050 г. около 50 на сто от хората ще бъдат с късогледство. 

В някои азиатски държави в днешно време около 80 на сто от младежите са с късогледство в различна степен. Основна причина за това е прекомерното натоварване на очите на близка дистанция, разказа още офталмологът.

"Причините са в електронните устройства, малките екрани, пред които децата стоят и след училище и гледат телефоните си от прекалено близка дистанция, това води до удължаване на очната ябълка и от там до късогледство.

При високите степени на късогледство се променя анатомията на окото.

Тези промени при зрението на децата също могат да доведат до глаукома, дегенеративни промени на ретината, които могат да доведат до промени на макулата, която отговоря за най-ясното виждане. С него четем и разпознаваме хората, изтъкна специалистът. 

"Аз се занимавам основно с патология при възрастните пациенти - катаракта, глаукома, макулна дегенерация, изтъкна още младият специалист.

Д- р Инджов поясни, че рискови грепи за макулната дегенерация са възрастните хора, също наличието на някои генетични фактори, диабет, тютюнопушене.

При сухата форма на макулна дегенерация няма особено ефективно лечение, но при влажната форма прилагаме специални инжекции с много добър ефект.
По думите му това са болести, които със застаряването на населението, ще нарастват като процентно съдържание.
 
Екипите на Отделение по очни болести в УМБАЛ "Лозенец" вече проведоха изнесени прегледи за глаукома и катаракта при възрастни пациенти в Ботевград, на 16 септември предстоят такива прегледи в Самоков, а октомври е в Етрополе и отново в Самоков.