Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Еджем Додумова: Мечтата на майка ми беше да стана лекар, за да излекувам сестричката ми

Д-р Еджем Додумова е завършила медицина през 2022 г. с отличен успех в МУ – София. От март 2023 г. е лекар-специализант по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец‘‘.

Д-р Додумова, как решихте де станете лекар?

Винаги съм искала да помагам на хората под някаква форма - това е нещото, което ми носи удоволствие.

Мечтата на майка ми беше да стана лекар, за да излекувам сестричката ми. Тя ме насърчаваше през всички тези години. Когато бях първи курс се страхувах, че няма да се справя, но в последствие придобих увереност.

Коя бе причината да изберете педиатрията за своя професионална съдба?

Децата не могат да скрият, когато не се чувстват добре. Понякога е истинско предизвикателство да се постави правилната диагноза, с което ние в нашата клиника се сблъскваме. Това събуди интереса в мен още като студент. С тях се общува по-забавно и интересно. Те са пациентите, на които трябва да се обръща по-специално внимание. Те са бъдещето, а какво ще бъде то, зависи и от нашите грижи за тях. Идеята в бъдеще да помагам на собствените си деца също ме мотивира.

Разкажете за първите си дежурства като специализант в Детска клиника на УМБАЛ „Лозенец“.

Бях притеснена и ентусиазирана. Не знаех какво може да се случи. Това е скок от студентската скамейка в истинската медицинска обстановка. Имаше доста разтревожени родители, които се налагаше да успокоявам, а нямах достатъчно опит. Едновременно с това, трябваше да вземам бързи и адекватни решения за малките пациенте относно терапията и поведението.

На какво Ви научи общуването с деца?

Общуването с децата ме научи на търпение и правилен подход. Обикновено то протича под формата на игра, особено с най-малките.

Трябва да съумееш да станеш техен приятел, да спечелиш доверието им, но в същото време да прецениш тяхното състоянието. Понякога се създава драматична ситуация, защото децата изпитват страх, а родителите не успяват да ги успокоят.

Кои са Вашите учители в специалността?

Това са моите колеги и опитът, който трупам всеки ден. Всички специалисти в Клиниката по педиатрия са отзивчиви и винаги може да се разчита на тях при необходимост. Приоритет за тях е ние, специализантите, да се учим качествено, за да са сигурни, че утре децата на България ще са в добри ръце. Благодаря на доц. д-р Йорданка Узунова, че ми даде шанса да бъда част от нейния екип!

Кои часове от денонощието са лично за Вас – онова време, което обичате най-много и оставяте само за себе си?

Часовете, в които съм в къщи след работа, но не съм заспала от умора на дивана. Тогава имам време да помисля за себе си и да поприказвам с близките си.

И няколко думи за любимите Ви занимания?

Банално, но вярно – едно от любимите ми занимания е да прекарвам свободното си време със семейството или с приятели. Е, понякога обичам да се усамотявам. Разхождайки се, с цел търсене на интересното из улиците на непознат за мен град, е занимание, което ми доставя наслада.

За какво си говорите най-често с колегите си специализанти, с които сте заедно?

Най-често обсъждаме клиничните случаи, с които  се сблъскваме, но често си говорим и за бъдещето, което ни очаква като лекари. Гледаме на него с огромно вълнение, но и с доза страх, защото и ние сме хора като всички останали, имаме своите страхове и емоции. Голяма е отговорността ни, тъй като и близките ни имат големи очаквания към нас, на които трябва да отговорим. Това е темата, която също често коментираме помежду си.

Какво искате да им пожелаете?

На първо място им пожелавам здраве, упоритост, лични и професионални успехи, и то тук, в България!

Zdrave.net
11 Юни 2023