Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Диана Ненчева-Миличевич: Кои са най-честите летни инфекции при децата

Лятото е любим период за всички, но за жалост то крие своите типични за детската възраст заболявания, които се срещат с различна честота в отделните региони на България. Важно е всеки родител да знае какви мерки могат да се предприемат с цел профилактика.

Най-честите въздушно-капкови инфекции през летните месеци са предизвикани от ентеровируси и херпесни вируси, а тази година говорим и за стрептококовите инфекции. Терминът въздушно-капкова инфекция показва начина на предаване – инфектирани капки слюнка от болния попадат в носоглътката или конюнктивите на здравия човек и водят до заразяване. Широкото им разпространение се дължи на лесния начин на предаване, краткия инкубационен период и високия контагиозен индекс.

Познати са над 68 серотипа ентеровируси от групите Coxackie и ECHO, като те причиняват различни по тежест заболявания. Най-чести са следните клинични форми:

  • респираторно-катарална
  • малка болест (летен грип, ентеровирусна треска)
  • везикулозен стоматит или болестта ръка-крак-уста
  • ЕСНО вирусни екзантеми, които протичат като катар на горни дихателни пътища в съчетание с полиморфен обрив и други по-тежки заболявания.

Ентеровирусните заболяванията са самоограничаващи се, специфично лечение не съществува, но е важно болните да избягват контакти в острата фаза, тъй като отделят вируса продължително време. Основните профилактични мерки са добрата лична хигиена, пребиваването на открито и избягването на пренаселени места.

От групата на херпесните инфекции през последния месец все по-често се среща и инфекциозната мононуклеоза, причинена от Ebstein-barr virus. Протича като остро вирусно заболяване с отпадналост, висока температура, увеличени лимфни възли и налепи по сливиците. При по-леките форми, които преобладават, лечението е симптоматично, но при усложняване с бактериална инфекция се налага и антибиотично лечение. За инфекциозната мононуклеоза няма специфична ваксинопрофилактика, така че отново е препоръчително да се спазват общи превантивни мерки.

При стомашно-чревните инфекции основните симптоми са гадене, повръщане, болки в корема, диария. Най-честият механизъм за предаване при тази група инфекции е фекално-оралният.

Ротавирусите са най-честите причинители на вирусните гастроентерити в ранното детство. Основен източник на заразата са болните и безсимтомните заразоносители, като вирусите се отделят в големи количества с фекалиите. Предаването на инфекцията става чрез замърсени вода, хранителни продукти и ръце. Обикновено след кратък инкубационен период от 1–3 дни заболяването започва остро, с температура до 38–39 градуса, неспокойство, болки в корема, гадене и повръщане, диарийни изхождания без патологични примеси. Възможно е бързо да настъпи изразена дехидратация, особено при кърмачета. Съществува препоръчителна безплатна ваксина, която предпазва от тази потенциално опасна за малки деца болест. Ваксината се прилага през устата, в зависимост от производителя се поставят 2 или 3 дози в ранна кърмаческа възраст и предпазват от тежки ротавирусни гастроентерити през първите години от живота.

Острият вирусен хепатит А (НАV) е известен още като болест на мръсните ръце. Вирусът е силно устойчив на външни условия, резистентен на обичайните дезинфекционни разтвори. Източник на заразата е болният човек, който отделя вируса, чрез фекалии, урина и слюнка. Механизмите на предаване са фекално-орален, консумация на заразена храна или вода. По-често боледуват деца и юноши, които в началото се оплакват от гадене и по-рядко повръщане, отпадналост, температура. След около седмица урината потъмнява, изпражненията стават светли, а кожата и склерите пожълтяват, при малки деца могат да се увеличат лимфните възли, черният дроб и слезката. Хепатит А по правилно не хронифицира, но може да доведе до продължителна симптоматика и много рядко – до тежко остро протичане. В България е регистрирана ваксина срещу хепатит А за деца от 1 до 18 години, която се прилага двукратно през интервал от 6 месец до 5 години след първата доза.

Покривни инфекции се наричат инфекциозни заболявания, при които заразяването става през кожата и лигавиците. Към тази група се отнасят бяс, тетанус, еризипел, които са с тежко протичане и висок леталитет. Тетанус, или болестта на босите крака, е сериозна, животозастрашаваща инфекция, с широко разпространение, което в световен мащаб е наложило приложение на ваксина. Човек се заразява след попадане на спори в рана по кожата и лигавиците – босо ходене по плаж, през който преминават селскостопански животни, спортен травматизъм, замърсени рани. След продължителен инкубационен период 4–14 дни започват болка в областта на нараняването, усещане за изтръпване, главоболие, силно неспокойство, танатофобия (страх от смъртта). Първите отличителни симптоми са повишеният тонус на дъвкателна мускулатура (тризмус) и невъзможността за преглъщане, а впоследствие и гърчова симптоматика. Поради всеобщата възприемчивост и високата смъртност в България ваксината против тетанус е задължителна. Първичната имунизация в ранна детска възраст съдържа 4 дози, след което има три реимунизации през 5 години, а при възрастни след 25-годишна възраст – реимунизациите са на всеки 10 години. В случаите на незавършена имунизация или период от последната имунизация повече от 10 години, в комбинация със силно замърсена рана, която не е хирургически обработена – трябва задължително да се направи консултация с лекар, които да приложи противотетаничен човешки имуноглобулин.

Трансмисивните инфекции се причиняват от кръвосмучещи насекоми и кърлежи. В България най-разпространени са лаймската болест, марскилската треска и Ку треската. Лаймската болест има хронично-цикличен ход, с всеобща възприемчивост, предава се от кърлежи от род Ixodes, като в над 30% от случаите няма сигурни данни за ухапване. Заболяването е характерно за пролетно-летните месеци и протича в няколко стадия. През първия се появява зачервяване, повишена температура, главоболие, отпадналост. Вторият стадий започва между пети ден и седми месец със засягане на сърцето. Третият стадий се развива след 4–5 месеца до 2 и повече години с остър несиметричен артрит. Няма специфична имунопрофилактика за лаймската болест, така че е важно да се използват редовно репеленти. При евентуално ухапване от кърлеж той трябва да се извади без въртене и намазване с мазнина, а само чрез издърпване. Самият кърлеж не е задължително да се изследва, тъй като е по-важно самото дете да се тества след месец или при поява на симптоми.

Марсилската треска е втората по честота трансмисивна инфекция в България. Преносител на инфекцията е кучешкият кърлеж. Най-характерно за марсилската треска е черното петно на мястото на ухапването (в 30–50% от случаите), повишената температура, мускулните и ставни болки, зачервените очи, ситен обрив по тялото. Обривът започва от крайниците, като впоследствие обхваща тялото и главата. Не съществува специфична профилактика, препоръчва се използване на репеленти и редовно обезпаразитяване на домашните животни.

 

Доктор Диана Ненчева-Миличевич завършва Първа английска езикова гимназия през 2005 г., а през 2011 г. се дипломира с грамота за отличие от Медицинския университет в София. Професионалният й път започва в отделението по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“, където първоначално работи като ординатор, а впоследствие и като специализант. Придобива специалност по детски болести през 2021 год. Д-р Ненчева е преминала обучения по детска пулмология, нефрология и ендокринология в Австрия.

 

Вестник Филтър
19.07.2023