Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Деница Лещарска, акушер-гинеколог в болница „Лозенец“: Все повече жени предпочитат естественото раждане

–      Доктор Лещарска, какви дейности предлага Клиниката по акушерство и гинекология в болница „Лозенец“?

–      Основният предмет на дейност е осъществяване на високоспециализирана диагностична и лечебна акушеро-гинекологична помощ на пациентите. Води се нормално, високорисково и оперативно раждане. Извършват се всички гинекологични манипулации, конвенционални и лапароскопски операции за отстраняване на патологични изменения на женски полови органи, пролапс на влагалищните стени и матката, остър оперативен корем от гинекологичен произход и онкологични заболявания. При нас се извършва и женска консултация, хоспитализират се бременни, които се нуждаят от болнично лечение и активно наблюдение. Разполагаме с добре обучен екип от акушер-гинеколози, анестезиолози, неонатолози, акушерки, специалисти на рехабилитация и психология, което заедно с модерната техника, ни позволява да помагаме максимално на пациентите си. Клиниката работи по всички установени клинични пътеки на НЗОК.

Болница „Лозенец“ има традиции във внедряването на висок клас оборудване, включително и в нашата клиника. Разбира се, най-важен е професионализмът на колегите от всички звена, защото нашата работа и резултатите от нея са плод на колективна работа, но модерната техника много подпомага този процес и значително намалява възможностите за пропуск. АГ кабинетът разполага с висок клас ултразвуков апарат Philips за 4D ултразвукова диагностика и колпоскоп, който съхранява цялата информация за извършения преглед. Отскоро на разположение е и иновативен, нехирургичен апарат Caress Flow, който използва кислород и хиалуронова киселина за третиране на инконтиненция, атрофия на влагалището, лихен, хронична кандидоза и други гинекологични заболявания.

–      Кои са най-честите притеснения на бъдещите майки?

–      Периодът на бременността е специален за всяка дама. Бременната жена е силно емоционална, както в положителен, така и в отрицателен план. Повишените хормони, промените в тялото и реорганизацията в личен и социален план не оставят много време за адаптация на жената. Появяват се различни тревоги, свързани с живота и здравето на бебето, красотата на бременната, страх от болката по време на раждането, тревожност от непознатото, дали ще се справи с майчинството и редица други страхове. Те могат да се развият в хронична тревожност и паника, която да доведе до промяна на съня, апетита, нервни разстройства и депресивни състояния. Тези негативни емоции нарушават здравето на жената и се отразяват върху протичането на бременността. Голяма част от тревогите могат да бъдат редуцирани до нормални граници. Бременната трябва внимателно да избере лекаря и акушерката, които ще я наблюдават, да им се довери и зададе въпросите, които я вълнуват. Тя трябва да е заобиколена от стабилна и спокойна домашна атмосфера, да има подкрепата на партньора и семейството си. При нужда, трябва да бъде трудоустроена от работодателя си в подходяща работна среда. Бъдещите майки трябва да имат повече приятни изживявания, да се занимава с любими дейности, да са активна, да се движат, да правят упражнения или йога. Съветвам ги да намалят присъствието си във форуми за бременни, където преобладават негативни истории и особено болезнени разкази. Бременността е привилегията за жените, те трябва да бъдат спокойни, уверени и да и се насладят на този незабравим период.

–      Допуска ли се присъствие на външни лица в родилната зала?

–      В последните години бъдещите татковци станаха активни и взимат все по-голямо участие в бременността на партньорките си. Стимулираме бременните да посещават женска консултация с бъдещия татко, така че да го направим съпричастен към живота, който се заражда. Мъжете подкрепят половинките си, вълнуват се, когато „шпионираме“ бебето с ултразвук, задават въпроси и това сплотява двойките и прави медицинския преглед едно приятно изживяване. Присъствието на таткото по време на раждането в България все още не е общоприето. Напоследък се наблюдава повишен интерес и все повече двойки се вълнуват от възможността за това изживяване. В болница „Лозенец“ всички родилни зали са индивидуални и това ни позволява да допускаме присъствие на партньора по време на раждането, без това да пречи на останалите пациентки. Подкрепата на близък човек успокоява родилката, стабилизира я емоционално, дава й сили, така че ние подкрепяме тази възможност. Разбира се, това решение трябва да бъде взето и от двамата бъдещи родители и е индивидуално за всяка двойка.

–      Кои са най-важните изследвания, които трябва да се направят по време на бременността?

–      В болница „Лозенец“ бъдещите майки се наблюдават по стандарти за ниско и високорискова бременност. Те се актуализират периодично, защото с навлизането на технологиите се въвеждат нови диагностични и терапевтични методи. Разбира се, неотменни остават женската консултация, ултразвуковото наблюдение за растежа и развитието на бременността, периодичните лабораторни и микробиологични изследвания. В последните години се развиха възможностите за неинвазивна диагностика на хромозомни и генетични заболявания. За жалост, тези изследвания не се финансират от НЗОК, което ограничава използването им. Тук е мястото да отбележа за възможността, която имаме, за колаборация с колегите от Отделението по образна диагностика. На разположение е висок клас ядрено-магнитен резонанс, който позволява безвредно, високоспециализирано, вътреутробно изследване на плода за вродени малформации.

–      Продължава ли тенденцията все повечето жени да предпочитат секцио пред нормално раждане?

–      Съвсем не, даже напротив. Мнозинството от пациентките предпочитат да родят по естествен механизъм. Когато всичко е нормално и не застрашава здравето на майката и бебето, това е най-добрият и физиологичен начин за родоразрешение. Институциите също полагат усилия за редуцирането на оперативните раждания, които станаха водещи през последните десетилетия. Финансирането на клиничната пътека за нормално раждане е значително по-висока от тази на оперативното. Разходите и болничен престой са по-големи при цезаровото сечение, което натоварва финансово лечебните заведения. Проблемът е комплексен и за преодоляването му трябва да се положат много усилия. Започвам от доброто хранене, повишена физическа активност и добро здравеопазване на малкото момиче, позволяващи правилното физическо развитие. Следват грижите в пубертета – намаляване на затлъстяването и предпазване от болести, предавани по полов път. Вече бременна жената трябва да полага усилия, за да има сили и възможност да роди нормално – движение, гимнастика, здравословно хранене, избягване на вредности. После идва и мотивацията и психичната подготовка за раждането. За нормалното раждане е необходимо съдействие от стана на родилката. Пациентката е важна част от екипа и само взаимната работа на лекари, акушерки и раждаща води до добър резултат. Посещаването на курсове и подготовката за раждане са от полза. Крайната ни цел обаче е здрава майка и здраво бебе, независимо от метода на родоразрешение.

–      Клиниката оказва и спешна помощ. Какви са най-честите спешни случаи?

–      В болница „Лозенец“ функционира Спешно отделение, което оказва неотложна помощ на нуждаещите се. Спешността в АГ профила е само част от дейността на звеното. Пациентките се преглеждат от нужните специалисти и при необходимост се хоспитализират. При нас се касае най-често за неотложна оперативна дейност поради остър хирургичен корем, свързан с гинекологична патология или генитално кървене.

–      Какви са най-важните съвети, които давате на бъдещите родилки?

–      Да бъдат спокойни и уверени, защото са в добри ръце и заедно ще се погрижим бременността и раждането да протекат нормално. Да ни се доверят и да се насладят на приключението, в което са се впуснали. Да имат търпение и с много любов да отглеждат децата си.

Д-р Деница Лещарска е акушер-гинеколог с над 21 години медицински опит. Завършва Медицинския университет в София през 2001 г. Специалност „Акушерство и гинекология“ придобива през 2013 г. Извършва гинекологични прегледи, проследява бременност, води нормално и оперативно раждане. Д-р Лещарска работи в Клиниката по акушерство и гинекология в Университетска болница „Лозенец“, преглежда и в Медицински център „Лозенец“ (ДКЦ).