Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Даяна Янкова: Искам да мотивирам младите си колеги да изберат със сърцето си своята специалност

Д-р Даяна Янкова-Пушкарова завършва медицина с отличие в Софийския университет през 2016 г. От 2017 г. до началото на 2023 г. специализира образна диагностика в УМБАЛ „Лозенец“.

През 2018 г. става хоноруван асистент, а през 2022 г. печели конкурс за асистент по образна диагностика към Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Тя е съавтор на над 10 научни публикации в областта на рентгенологията в български и международни издания. Научните й интереси са в сферата на женското здраве и по-специално магнитнорезонансна диагностика на женски малък таз с акцент върху репродуктивните нарушения.

Има натрупан опит в ултразвуковата диагностика на млечни жлези. Член е на Българската асоциация по радиология, Европейското дружество по рентгенология, Европейското дружество по урогенитална рентгенология, както и на Българското дружество по образна диагностика на гърда.

Д-р Янкова, връщате се от Европейския конгрес по урогенитална рентгенология. Разкажете за участието си в него.

Европейският конгрес по урогенитална рентгенология е високоспециализирано ежегодно събитие, на което най-изтъкнаните специалисти в сферата на урогениталната образна диагностика споделят безценен опит и комбинират усилията си за оптимизиране на тази субспециализирана рентгенологична област на интерес.

На тазгодишното издание в Рим съвместно с проф. Георги Хаджидеков имах възможността да представя образователен постерен доклад на тема „Магнитнорезонансна съпоставка на двете най-актуални класификации на Мюлеровите аномалии" с клинични случаи от нашето отделение, авторски изображения и оригинални схеми.

Още веднага след дипломирането Ви като лекар сте се посветили на образната диагностика. Какво предопредели този Ваш избор?

Още в средата на четвърти курс, по време на студентското ми обучение, след като издържах с отличие изпита по образна диагностика, вече знаех, че това е специалността, на която искам да посветя живота си. Нямах търпение да завърша следването си, за да мога да отдам цялото си внимание и усилия да задълбоча познанията си в тази необятна сфера на интерес. Най-много от всичко ме привлече колко широк спектър от познания и умения изисква тази специалност – задълбочено разбиране на заболяванията, които са обект на всички клинични специалности. Разбрах и колко технически умения се изискват заедно с това, как на практика в нея се прилагат принципите на физиката, колко съществено е логическото мислене, и, не на последно място, както казва моят началник д-р Румен Кальонски, „нужен е и детективски усет“.

С какво ще запомните първите си стъпки в специалността? Какво Ви развълнува най-много, кои бяха най-трудните моменти?

Първите ми впечатления от работата ми в Отделението по образна диагностика са свързани с любопитни клинични случаи от практиката, които помня и до днес. Още с постъпването ми на работа в болница „Лозенец“ ми се гласува голямо доверие - работех при сериозно натоварване, рамо до рамо с най-добрите специалисти. Положих огромни усилия, вложих цялата си енергия, желание и много кураж и се надявам, че оправдах високите очаквания на колегите.

Кои са учителите Ви в специалността?

Първият ми учител в специалността е именно проф. Георги Хаджидеков. Неговите завладяващи лекции през студентското ми обучение, заедно с интерактивните упражнения на неговите асистенти, запалиха в мен желанието да се занимавам именно с образна диагностика и най-вече да ги последвам в науката и в преподаването. Затова и днес, години по-късно, имам щастието да съм редовен асистент към Сoфийския университет “Св. Климент Охридски“ и да преподавам заедно с моя пръв учител докато заедно творим наука в сферата на рентгенологията.

Още при постъпването ми на работа като лекар-ординатор в Университетска болница „Лозенец“ бях омагъосана от широките медицински познания и неизменната логика при решаване на сложни клинични случаи в лицето на началника на отделението д-р Румен Кальонски.

Старшият ни рентгенолог д-р Илко Брезоев, с неговата педантичност и прецизност, ми показа тънкостите на конвенционалната рентгенова диагностика. Младите колеги от отделението тогава също бяха винаги готови да отговорят на въпросите ми и никога няма да забравя тяхната помощ.

С какво Ви привлече репродуктивната магнитнорезонансна образна диагностика – една област, която все още е малко позната у нас?

Напоследък забелязах, както в личните, така и от работните си контакти, че темата за безплодието е доста наболяла и проблеми от такъв характер често се срещат точно сред младите хора. Направи ми впечатление, че ранната диагностика и своевременната профилактика на репродуктивни неблагополучия е слабо застъпена в България.

Замислих се с какво бих могла да бъда полезна за решаването на такива проблеми. Научих, че в развитите страни магнитният резонанс се явява рутинен уточняващ метод, назначаван при неизяснени фертилитетни нарушения. За себе си разбрах, че именно в него са золожени много шансове и възможности, а аз имам сили да помагам по този начин.

Какви са амбициите Ви за професионално развитие – като лекар и университетски преподавател?

Като лекар имам желание да се субспециализирам в определени области на образната диагностика както се практикува по цял свят. Най-вълнуващи за мен са урогениталната и абдоминалната рентгенология. Натрупах познания и публикувах научни материали от областта на магнитнорезонансната диагностика на вродени маточни аномалии.

В момента съм насочила вниманието си към детайлната магнитнорезонансна диагностика на ендометриозата като неинвазивна алтернатива на лапароскопската детекция. Като преподавател мотивацията ми е да запаля искрата на знанието у младите ми колеги, да ги мотивирам да изберат безкористно и със сърцето си своята специалност и да не спират да се усъвършенстват всеки ден за доброто на пациентите.

Разкажете малко за себе си в личен план – кои са любимите Ви занимания за свободното време, какви книги обичате да четете?

Любимите ми занимания са да пътувам сред красивата българска природа и навсякъде по света със семейството и приятелите си.

Почитателка съм на къмпингарството, зимните и водните спортове. За художествена литература рядко намирам време с малко дете вкъщи, но се чувствам удовлетворена когато чета медицинска литература.

Какво искате да пожелаете на колегите си, с които работите в отделението, и на специалистите от другите клиники, с които заедно вземате решенията, засягащи пациентите?

Искам да благодаря на колегите от моето отделение за невероятната възможност да работя с професионалисти като тях в една динамична, но позитивна работна среда.

Поздравявам повечето ни колеги от другите клинични специалности за добрата колаборация, която имаме помежду си и за мултидисциплинарния подход на обсъждане на диагностиката и лечението на всеки отделен пациент. Този подход е световна тенденция в медицината и за щастие го наблюдавам все по-често в болница „Лозенец“. Това изключително много ме радва и изпълва със смисъл и вдъхновение всеки мой работен ден.

zdrave.net
12.11.2023