Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Гергана Светославова: Слънцето е опасно за детските очи

Безспорен е благоприятният ефект на слънчевите лъчи върху развитието на децата. То е естественият източник на витамин D, който е така необходим за процеса на растеж и развитие на детския организъм. Но на една част от вас се е случвало да заведете детето на очен лекар, защото се оплаква от дразнене, сърбеж в очите, сълзене. И да получите като отговор слънчева алергия.

Така е, слънцето има и вредни страни. Макар и да не става дума буквално за алергия, някои очи са с много висока чувствителност към UV лъчите и симптомите се проявяват още в детска възраст. Обострят се при повишена експозиция през летния сезон, при упражняването на зимен и/или воден спорт заради отражението на лъчите от повърхностите.

Слънчевото излъчване се разделя на ултравиолетови лъчи (UV) във видимия спектър на светлината и инфрачервени лъчи (IR). UV лъчите се поглъщат основно от предната част на окото и по-висока експозиция увеличава риска от увреждането й – изгаряне, катаракта и др. IR лъчите достигат до ретината, разположена назад в окото. Техният ефект също е кумулативен и може да доведе както до директно изгаряне – например при наблюдение на слънчево затъмнение директно, или впоследствие да доведе до дегенерации на макулата (зоната в ретината, с която виждаме най-ясно и най-фини детайли и цветове).

Освен окото като орган, на слънчево изгаряне и облъчване подлежат и неговите придатъци – клепачите. Натрупването на облъчване може да доведе до директно изгаряне или впоследствие до злокачествени процеси на кожата на клепачите.

Интересен е фактът, че по-голямата част от излагането на слънце всъщност я получаваме във възрастта под 21 години, което увеличава значението на предпазване на очите под тази граница.

Полезни съвети за родители

През първите месеци от живота на детето изнасянето на директна слънчева светлина не е желателно. Разбира се, то трябва да прекарва достатъчно време навън, за да получава своята доза витамин D, но не и директно да се огрява продължително време.

Към първата година по-чувствителните към слънцето деца започват да проявяват тази своя особеност. Определено стават раздразнителни на слънце, присвиват очи, има сълзене, след което очите може да се зачервят, децата да ги търкат по-често или да мигат по-често. Обикновено това се случва на хора с по-светли очи, но не е изключено и тези с тъмни ириси да проявяват дразнене към слънчевите лъчи.

Ако забележите някой от тези симптоми, потърсете в специализираните оптични центрове слънчеви очила за деца. Изисквайте гаранция, че стъклата блокират UVA и UVB лъчите, като трябва да се блокират в поне 99%. Слънчевите стъкла имат и степени на затъмняване, като за деца се препоръчва 3-та степен. Като материал стъклото трябва да е от поликарбонат или друг сходен материал, който да е безопасен в детска възраст в случай на счупване. Поляризираните стъкла са за предпочитане при фоточувствителните очи, тъй като те намаляват отблясъците към окото. Рамките е желателно да са леки и удобни за детето, да стоят стабилно, да не пропускат или да пропускат в ниска степен лъчи отстрани. Материалът, от който са изработени, да е хипоалергенен.

В случай че на детето са изписани диоптрични стъкла, пред него има няколко варианта като избор:

1/ Диоптрични стъкла със затъмняващ ефект – при осветяване стъклата потъмняват

2/ Диоптрични стъкла с клипс върху рамката – приставка, която се слага върху очилата и те добиват вид на слънчеви

3/ Два чифта очила – обикновени диоптрични и слънчеви очила с диоптър

Консултирайте се както с вашия офталмолог за избора, така и с лицензиран оптичен център и квалифицирани оптици. В никакъв случай не поръчвайте слънчеви очила за дете онлайн. Там няма гаранция нито за качеството на рамката, нито на стъклата, нито може професионалист да прецени коректна ли е рамката за очите на вашето дете.

Когато предстои почивка на море или басейн, децата задължително влизат с водни очила. При внимателно вглеждане на предлаганите на пазара очила за плуване, ще откриете, че дори и при детските модели има такива, които пише че са с UV блокиращо покритие.

В допълнение, има и патологични състояния в офталмологията, които дори и пациентът да няма субективни оплаквания, налагат той да носи слънчеви очила за допълнителна защита – в случай на вродена катаракта, вернален или атопичен конюнктивит, албинизъм, аниридия и други.

Д-р Гергана СВЕТОСЛАВОВА,

детски офталмолог в Медицински център „Лозенец“