Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Асен Тодоров: 50% от българите страдат от разширени вени

Д-р Асен Тодоров, началник на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Лозенец“

Според Асоциацията на съдовите хирурзи в САЩ над 25 милиона души по света – всеки трети човек – страдат от разширени вени. Статистиката в България показва, че хроничната венозна болест засяга 50% от населението, като честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете. За съжаление, по-голямата част от тези пациенти не се лекуват и не са потърсили лекарска помощ, обикновено поради подценяване на патологията. Само 1% от хората се обръщат към специалист и предприемат стъпки към лечението на този проблем. Въпреки че някои хора може да не усетят никакви симптоми, други пациенти се сблъскват с неприятни усещания като парене, пулсиране, сърбеж, спазми, тежест или друга болка. Всеизвестно е, че горещините, които лятото носи със себе си, влошават състоянието на разширените вени, могат да доведат до усложнения и засилване на симптомите.

Д-р Асен Тодоров, началник на Отделението по съдова хирургия в Университетска болница „Лозенец“, пояснява въздействието на лятото върху разширените вени и дава съвети за облекчаване при обостряне на симптомите.

Една от първите стъпки, които можете да предприемете, за да защитите здравето си, е да разберете как факторите на околната среда, като топлината, могат да повлияят разширените вени.

Вените са еластични кръвоносни съдове, които връщат кръвта обратно към сърцето. Поредица от клапи се държат като еднопосочни врати във вените, отваряйки се и затваряйки, за да позволят на кръвта да пътува от различни части на тялото обратно към сърцето. По този начин тези венозни клапи позволяват на кръвта да се движи срещу гравитацията.

С течение на времето обаче клапите на вените могат да започнат да работят неправилно, да се разширят и да блокират връщането на кръвта. Когато това се случи, кръвта започва да тече „назад“.

Когато кръвта тече назад, тя следва гравитацията надолу към прасеца и глезена, създавайки натиск в повърхностните вени точно под кожата. Повишеното по този начин налягане създава това, което наричаме разширени вени. Прекомерното натоварване на вените на краката води до класическите признаци на разширени вени — изпъкнали, усукани вени, видими под повърхността на кожата. Освен това във вените се събира прекомерно количество кръв, което понякога води до подуване и други неприятни симптоми.

През лятото нашата кръвоносна система се бори с въздействието на високите температури, като увеличава размера на вените ни – процес, известен като венодилатация. Това цели по-добър кръвен поток и охлаждане на тялото. По време на венодилатацията подутите разширени вени се разширяват допълнително, изпълват се с допълнителна кръв и влошават симптомите. По този начин рискът от усложнения също се увеличава.

Съществуват няколко предпазни мерки, които пациентите могат да предприемат, ако се стремят да облекчат неприятните симптоми на разширени вени.

Трябва да се обърне внимание на основните стълбове на здравето преди всичко. Това означава ангажиране с грижа за цялото тяло чрез правилна диета, упражнения и почивка.

Затлъстяването представлява значителен рисков фактор за развитието и влошаването на разширените вени, тъй като натискът от излишните телесни мазнини притиска стените на вените и уврежда клапите. И така, придържането към здравословна за сърцето диета – средиземноморски стил и диети с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, може да помогне за постигане или поддържане на здравословно тегло и да е от полза за цялата кръвоносна система.

Всяко упражнение, което харесвате, е добър вариант. Лятото предлага водни занимания като забавна и здравословна форма на упражнения. Бонус към плуването е способността му да помага при проблеми със ставите, като артрит, от който може да страдат и някои хора с разширени вени.

Повдигнете краката си на нивото на сърцето! Когато седите или почивате позиционирането на глезените на нивото сърцето ще помогне за дренажа на кръвта в краката, ще намали подуването и ще облекчи други симптоми. Пациентите с разширени вени трябва да повдигат краката си 3 или 4 пъти на ден за около 15 минути.

Ако трябва да седите продължително време и нямате възможност да повдигнете краката си, като например по време на дълъг полет, честото изправяне, за да свиете и разтегнете краката си, помага за поддържане на кръвообращението.

Ето и още няколко варианта, с които може да облекчите подуването:

Компресионни чорапи

Ако очаквате да сте на крака за продължително време през целия ден, се препоръчва да носите компресионни чорапи. Тези еластични чорапи притискат вените и предотвратяват движението на кръвта и течностите надолу и събирането им в краката.

Щит от слънчевото лъчение

Престоят на хладно поддържа телесната температура под контрол и предпазва от вредното UV лъчение, към което някои пациенти с разширени вени може да са по-чувствителни. Много хора с разширени вени изпитват подуване на глезените от натрупване на кръв в краката, което причинява дразнене, обезцветяване, зачервяване и чувствителност на повърхността на кожата. Кожата в зоната с оток губи слой защита с течение на времето, което я прави по-чувствителна към UV увреждане.

Потърсете мнението на специалист

Ако подуването и дискомфортът в резултат на разширените вени е предизвикателство за контролиране, се препоръчва склеротерапия или оперативно лечение. Венотониците също са важна част от лечението, тъй като намаляват отока и неприятните усещания. Вие и вашият съдов хирург можете да обсъдите най-подходящото за вас лечение, за да облекчите симптомите на разширените си вени.

Вестник Филтър
09.08.2023