Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. д-р Искра Такева: Готвим Национална кампания за гръбначни прегледи със Синдиката на учителите

Как да запазим правилна стойка в клас и пред компютъра и телефона - питаме родители и специалисти

Началникът на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на болница "Лозенец" и родители на ученици са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за гръбначните изкривявания

Този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата"  е посветен на това как учениците да имат правилна стойка.
 
Ще чуете какво е важно според родителите, за да не се прегърбват децата в час.
 
Специалист по физикална медицина пояснява колко трябва да тежи ученическата раница.
 
Кога стартира Национална кампания за гръбначни прегледи между Асоциация по физикална медицина и Синдиката на учителите?

Има ли ръст на деца с гръбначни изкривявания?
 
Епизодът е продължение на темите за опорно-двигателния апарат.

" Не само тежката раница и огромният брой излишни помагала са проблем. Чиновете в училище и столовете не са се променили последните 100 години в българските училища. Гърбовете на столовете на чина са твърди и не са ортопедични, и никой не е питал децата дали са им удобни, каза за БНР Катя Васи, майка на четвъртокласник. Тя допълни, че са необходими не само прегледи за гръбначни проблеми, но и за плоскостъпие при децата.

Според нея изцяло отговорност на родителя е да следи за проблеми с правилната стойка и проблеми със стъпалата, което пък води до изкривяване на челюстта и проблем със захапката.

Родители на първокласници посочиха за БНР, че ще водят децата си до училище, заради тежката раница, а те самите ще ги запознаят коя е правилната стойка на чина. 

"Много важно да се закупува висок клас раница с ортопедичен гръб, а също държат децата да посещават поне един спорт в или извън училище, за да тренират мускулите си и за да се предпазват от гръбначни изкривявания. Добре е учителите също да им обяснят коя е правилната стойка, каза Михаела Терзиева, майка на първокласничка. Други родители споделиха, че за децата до 4 клас е важно да има гардеробчета в клас, където да си оставят помагалата през седмицата. 

"Родителите са силно загрижени за това дали децата им имат гръбначни изкривявания и доказателство е голямата посещаемост на организираните от болница "Лозенец" профилактични безплатни прегледи. В първите два обявени дни прегледахме 72 деца, но поради големия интерес и изчерпване на часовете прегледи ще има и на 24 септември, каза за БНР доц. Искра Такева.

"Аз като председател на Асоциация по физикална медицина и рехабилитация организираме Национална кампания за гръбначните проблеми съвместно със Синдиката на българските учители. Това показва тяхната загриженост. Тя ще бъде постоянна кампания за цялата страна за прегледи за гръбначни проблеми, като допълнително ще бъде изнесена информация за прегледите и дните. Това е нова кампания и идеята дойде от Асоциацията, но учителите ни подкрепят, сега тепърва тече организацията по кампанията, съобщи още доц. Такева.

 
Прегледите в болница "Лозенец" сочат че, процентът на децата с неправилна стойка е много голям. Изводът е, че мускулите на децата се развиват по-бързо и настъпва този дисбаланс, който в днешно време става още по-изразен като последица от манията по електронните средства като телефони, компютри и социални мрежи. Дисбалансът е заради неправилната стойка, заради което мускулите не са с еднакъв тонус и идва тази  неправилна позиция на гърба, което все още не е сколиоза, поясни доц. Искра Такева.
 
Доц. д-р Искра Такева  е специалист по Физикална и рехабилитационна медицина. Преподавател е в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Ръководител е на специализанти и председател на държавна изпитна комисия за придобиване на специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“. Член е на редакционни колегии в научни издания и участва в научни журита за присъждане на научни степени и академични длъжности. Председател е на Асоциация по физикална медицина и рехабилитация, Българско дружество по мануална медицина (член на FIMM – International Federation for Manual/ Musculoskeletal Medicine) и Републиканско дружество по физикална и рехабилитационна медицина. Доц. д-р Искра Такева проявява интерес към кардиорехабилитацията, неврорехабилитацията, рехабилитицатията при ортопедични и хирургични пациенти, като е автор  на редица публикации в специализирани списания. Извършва научно-изследователска дейност в областта на физиотерапията и рехабилитацията в трансплантологията и прилага практически подходи при транспланатирани пациенти, включително и деца.

Очаквайте продължение по темата за здравето на нашите кости.