Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. д-р Искра Такева, УМБАЛ „Лозенец“: Дори първокласниците са с гръбначни изкривявания

Доц. д-р Искра Такева е завършила медицина в Медицинския университет в София. Професионалната си дейност започва през 1998 г. като лекар в Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ „Св. Анна“ – София. От 2015 г. и сега е началник на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „Лозенец“. Доц. Такева е специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Преподавател е в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Доцент Такева, на 9 и 10 септември болница „Лозенец“ организира прегледи за гръбначни изкривявания при деца. Какво установихте от проведените прегледи?

На организираните от болница „Лозенец“ профилактични прегледи имаше голяма посещаемост. За обявените два дни бяха прегледни 72 деца. При почти 100% от тях се установи неправилна стойка. Наблюдава се дори и при първокласниците, при които все още не е започнал бързият растеж. При тях в повечето случаи се установи само мускулен дисбаланс, при които профилактичните мерки ще бъдат много по-ефективни. При повечето деца се наблюдава плоскостъпие, което също изисква оценка. Децата с по-сериозни изкривявания бяха насочени за образно изследване на гръбначния стълб, за да се измери степента му. И на тях се изписва кинезитерапия с упражнения за коригиране на мускулния дисбаланс и за обучение в правилна стойка. На всички деца беше препоръчано плуване. Спортно-оздравителният ни комплекс има възможности за комплексна профилактика и лечение на тези състояния.

Кои са най-често срещаните проблеми при децата?

Деформациите на гръбначния стълб са кифоза (изкривяване в сагиталната равнина) и сколиоза (изкривяване във фронталната равнина). Сколиозата е по-често срещана, когато децата растат. При момичетата тя се откриват обикновено около 10-годишна възраст, а при момчетата около 12–13 години, но процесът започва и по-рано. В повечето случаи сколиозите са леки, но някои се влошават, докато децата растат. Тежката сколиоза може да бъде инвалидизираща. Много често гръбначното изкривяване се съчетава с плоскостъпие. Не трябва да се пренебрегва взаимовръзката им, което се определя от състоянието на съединителната тъкан при децата.

Родителите често се оплакват, че ученическите раници са много тежки. Причиняват ли те наистина проблеми на гръбнака на децата?

Проблемът с претоварените училищни чанти е много важен въпрос, който е установен, но още не е решен. По препоръка на СЗО раницата трябва да бъде 10% от теглото на детето и да е подходяща за ръста му. Презрамките трябва да са регулируеми, долната част на раницата трябва да е точно над кръста на детето, а не да виси ниско над дупето. Задължително е да се носи на двете рамене, а не на едното. По тази причина и чантите с една дръжка не са препоръчителни при децата. Тежестта на напълнената раница трябва да лежи върху таза на детето, вместо раменете и гръбначния стълб. Когато е поставена правилно, раницата трябва да приляга плътно към гърба на детето, а не да виси от раменете. Най-тежките предмети трябва да бъдат най-близо до гръбнака на ученика – това ще помогне за комфорта и балансирането на натоварване. Напомняйте на децата да почистват редовно чантата си от ненужни неща. Предупредителните знаци, че раницата е твърде тежка, включват промяна в позата при носене на раницата; трудност при поставяне или сваляне на раницата; болка при носене; изтръпване или изтръпване на ръцете; зачервявания по раменете.

По ваши наблюдения какъв процент от децата нямат правилна стойка?

Започналите като леки изкривявания точно в процеса на бързото израстване е възможно да достигнат значителни размери, да се превърнат в истинска сколиоза – със сериозна деформация както на гръбначния стълб, така и на гръдния кош, с увреди и на вътрешните органи – белия дроб, сърцето, големите кръвоносни съдове. Тя се смята за едно от тежките социално значими заболявания. През последните години се появиха многобройни съобщения за все по-чести и по-тежки деформации на гръбначния стълб сред подрастващите.

Дългото седене на чин и бюро могат ли да окажат влияние за гръбначни изкривявания?

Не толкова продължителното учене на чина, колкото неправилната поза и обездвижването са основните причини за появата на гръбначни изкривявания.

Кои са основните фактори, които причиняват подобен тип проблеми?

Като изключим вродените състояния и някои заболявания, основно причините за изкривяване на гръбначния стълб се свързват с бързия растеж по време на пубертета, когато гръбначният стълб е най-податлив на генетични въздействия и въздействието на околната среда. При децата различните структури на гръбначния стълб, подобно на пластилин, се променят лесно при наличието на вредни въздействия. Гръбначният стълб е най-уязвимият и най-рано засегнат от хиподинамията орган. При неправилна продължително заемане на неправилна поза се получават функционални позиционни деформации, свързан с нарушен баланс на мускулите. Това състояние също трябва да се открива и коригира. Неправилната поза и липсата на физическа активност са основен проблем при деца, които са предразположени към гръбначно изкривяване. Но от друга страна, може да бъде деформиран и от големите физически натоварвания като носенето на тежки раници и в професионалния спорт, което се наблюдава например при гимнастичките.

Когато има деформация на гръбначния стълб, може ли да бъде коригирана, или остава завинаги?

Обикновено родителите забелязват по-тежките деформации, когато заболяването вече е напреднало. Ранното откриване на гръбначните изкривявания значително повишава възможностите за тяхното коригиране. Физикалната и рехабилитационна медицина разполага със средства за това, като най съществени са провеждането на специализирана кинезитерапия и плуването. Важно е да се помни, че лечението е продължителен процес, който изисква активното участие на родителите и децата, постоянство и търпение.

Кои са основните съвети, които давате на родителите относно правилната стойка на децата?

Най-важни остават ежегодните профилактични прегледи с цел ранно откриване на сколиоза и предотвратяване на прогресираща деформация на гръбначния стълб. Профилактичните прегледи трябва да станат задължителни за всички ученици и да бъдат осигурени от държавата. Трябва да има санкции, ако родителите ги пропуснат. Моят съвет е родителите да наблюдават стойката и да коригират позата на своите деца още преди да се е стигнало до диагнозата гръбначно изкривяване. Това ще помогне и за по-ранното откриване на заболяването. Най-добре е да се проведе профилактичен преглед още когато родителите забележат, че детето често заема неправилна поза и има лоша стойка. Родителите трябва да насърчават децата да се занимават редовно с подходящи видове спорт, които да изградят здрава гръбна мускулатура и да осигурят правилна стойка. Плуването е най-подходящия спорт, който осигурява профилактика и лечение на сколиозите. То укрепва гръбната мускулатура, без да се претоварва гръбначният стълб. Освен това се тренират дихателната и сърдечно-съдовата система, което също е от съществено значение при сколиозата. Други спортове, които могат да се препоръчат, са карането на кънки и ездата. Децата трябва да се хранят балансирано, като приемат достатъчно протеини, мазнини и бавни въглехидрати. Има много фактори, които могат да бъдат контролирани и по този начин да не се стигне до сериозна деформация на гръбначния стълб. За малките деца, особено с лоша стойка или деформации на гръбначния стълб, грижата за ергономичното поведение (ергономичен стол, раница и др.) е много по-важна.