Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. Малина Петкова: Ако искаме да остареем в добро здраве, трябва да полагаме грижи отрано

Доц. д-р Малина Петкова е специалист по вътрешни болести и ендокринология. Била е ръководител на Диабетен център „Св. Лука“ в столицата, част от кариерата й е преминала в Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Св. Анна” и Клиниката по ендокринология към „Александровска“ болница. В момента е част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“ и преподавател в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Днес разговаряме с нея по темата за стареенето и опазването на здравето в годините на третата възраст.

Доц. Петкова, защо днес казваме, че 70-те години на човешкия живот са предишните 50?

Условията на живот на хората се променят благоприятно с всеки изминал ден. Ние живеем живот, който не е само по-дълъг в сравнение с този на дедите ни, но и коренно различен от техния. Напредъкът в медицината се дължи на подобрени диагностични устройства, които позволяват ранно диагностициране на редица заболявания. От друга страна имаме дигитализиране на лечебния процес, напредък в технологиите и образованието, подобрена икономика. Всичко това осигурява благоприятна околна среда, за да остаряваме здрави и да живеем по-дълго.

Цялото интервю може да прочетете тук