Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. Искра Такева: Сколиозата прогресира при навлизане в пубертета

Деца, които са в риск да развият гръбначно изкривяване – това търсят специалисти от университетската болница Лозенец, където на 9 и 10 септември се проведоха профилактични прегледи за момичета и момчета на възраст от 7 до 18 години.
 
Специалисти споделят, че сред подрастващите се наблюдават все повече и по-тежки изкривявания.

"Най-често става дума за сколиоза, засягаща повече момичетата, отколкото момчетата, разказа за "Хоризонт" доц. Искра Такева, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ "Лозенец". В болницата има плувен басейн, в който се провежда подводна кинезитерапия.

"Сколиозата е една безболезнено състояние и децата, които са засегнати в повечето случаи са в отлично здраве и нищо не сигнализира, че има проблем. Затова родителите трябва да знаят, че това заболяване прогресира по време на пика на растежа, когато децата навлизат в пубертета.

Те трябва да наблюдават дали ще се прояви това състояние, да следят дали има разлика в раменете, дали са еднакви талийните извивки, дали има разлика в гърдите, в таза на детето, това са признаците, които трябва да предизвикат родителя да заведе детето на преглед при специалист, допълни още в "Закуска на тревата" доц. Такева.

Според доц. Такева много важни са и годишните профилактични прегледи за подрастващите.

"Ние не трябва да обвиняваме за всичко дългото стоене пред компютър или дългото учене - това са предразполагащи фактори при деца, които са в риск. Рисков фактор са и тежките раници, например.

Но трябва да е имат предвид и новите становища, че сколиозата е свързана с генетичната предразположеност. Затова причина може да бъде една непълноценност на съединителната тъкан, която прави децата хипер-гъвкави. Такива са повечето деца със сколиоза, поясни доц. Искра Такева пред БНР.

Тя заяви, че спортуващите деца имат по-малка вероятност да развият сколиоза.

Лечението при тежка сколиоза е консервативно и хирургично. Това е при сколиоза над 40 - 50 градуса, бързо прогресиращите при деца с незавършен растеж, както и сериозни деформации - за радост тези състояния са много малко. Има и средно тежки сколиози, при които се налага да се носи корсет, който се носи пред цялото време, при тези пациенти се прилага и кинезитерапия, и плуване.

При най-леките случаи на сколиоза - до 20 градуса се използват методите на физикалната терапия и физически упражнения, които са тип лечебна гимнастика, чиято цел е постигане на баланс на мускулатурата на гърба, това разказа още доц. Такева.

Най-важно за детето е да се обучи в правилна походка и стойка, както и полезните спортове за преодоляване на гръбначните изкривявания като най-подходящият спорт е плуването, каза специалистът.

Поради големия интерес към безплатните прегледи за профилактика на гръбначните изкривявания при ученици Университетска болница "Лозенец" обяви още една дата за този вид прегледи - 24.09. (неделя).